"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

VKF XXXX.-Töltött fánk fahéjas fehércsoki öntettel

 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl tej
5 dkg élesztő
5 dkg porcukor
1 citromhéja
6 dkg olvasztott vaj
5 tojás sárgája
Tölteléknek:
Puding (1 cs pudingpor, 0,4l tej, 3 e.k. cukor)
Nutella
Öntet:
10dkg fehér csoki
1 dl tejszín
1kk fahéj

Ki ne szeretné a fánkot? És ki az aki nem szokott csinálni egy évben legalább egyszer. Sajnos általában nálam csak a farsangi időszakra jut fánk :-( Bár nem tudom miért, ugyanis nagy fánk funok vagyunk. Most egy új módszert próbáltam ki, amit ezután is alkalmazni fogok. Rá vagyok kattanva a Nutellára, ezért mindenképp Nutellás fánk volt a kiindulási alap. Így született meg ez. 
A lényege, hogy nem egyesével kell töltögetni a fánkokat fecskendővel, vagy nem kell kettéhajtani, golyókat gyúrogatni. Ez a világ legegyszerűbb módja, hogy a fánkba meglepi kerüljön.
Az élesztőt tálba morzsoljuk, felöntjük a langyos tejjel, megszórjuk liszttel és felfuttatjuk. Ha kész, az összes többi hozzávalóval sima tésztát gyúrunk belőle, amit meleg helyen duplájára kelesztünk. 
Lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Nem elírás, tényleg mm, ugyanis 2* kell majd ezt a tésztát venni. Középen félbe hajtjuk a tésztát és vonalat húzunk, hogy megjelöljük pontosan a közepét, majd vissza szétnyitjuk.Az egyik felére a szaggatónkkal kijelöljük, hogy hol lesznek a fánkok. Minden kör közepére teszünk egy kiskanál tölteléket. 
 A tészta jelöletlen felét ráhajtjuk a töltelékesre. Ezen "kidudorodnak" a töltelék halmok, amik körül ki tudjuk szaggatni a fánkokat. Félre tesszük őket és letakarva 15 percig pihentetjük. 
Forró olajban, közepes lángon kisütjük. Közben az öntethez vízfürdő felett felolvasztjuk a csokit, hozzáadjuk a tejszínt, simára keverjük és beleszórjuk a fahéjat is. Nagyon finom, pikáns íze lesz. A fánkot porcukorral és/vagy öntettel tálaljuk.


7 megjegyzés:

  1. Hű, ez nagyon guszta!!!!
    Nagyon fincsi lehet...:)

    VálaszTörlés
  2. ÁÁÁÁÁÁ nem találok szavakat ez csúúúcs :)

    VálaszTörlés
  3. Régóta készülök töltött fánkot sütni (csokisat),de sosincs rá időm,pedig már nagyon kívánom.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta!
    Szívesen megkostolnám!

    VálaszTörlés
  5. Díjat kaptál, nézz be hozzám! :)

    VálaszTörlés
  6. Légyszives nézz be hozzám (is)
    sussunk-fozzunk-valamit.blogspot.com

    a Neked szánt meglepit a fenti linken találod meg.

    VálaszTörlés