"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Mustáros malackaraj lencsefőzelékkel

Január első
napjára készítettem ezt az ételt, mivel a babona szerint lencsét kell enni az év első napján, hogy gazdag évünk legyen. Nagyon szeretjük a lencsét, mégis sokszor egész évre megfeledkezem róla és csak ilyenkor készítek. A malackaraj meg kell hozzá :-)
Hozzávalók
Főzelék:
0,5 kg lencse
4 babérlevél
2e.k mustár
Só, bors
Liszt, olaj, fokhagyma, pirospaprika a rántáshoz.
Malacsülthöz:
1 kg bőrös malackaraj
Mustár, só, bors, őrölt kömény a pácoláshoz.
A lencsét előző nap beáztatjuk, húst bepácoljuk és hűtőbe tesszük.
Húst tepsibe téve kb 1,5 óra alatt megsütjük. Az első órában fedő alatt,fél órát pedig fedő nélkül.
A lencsét másnap annyi vízben feltesszük főni, hogy ellepje, fűszerezzük. A legjobb, ha füstölt lében(pl csülök levében) főzzük puhára. A rántáshoz az olajat (amennyi ellepi a nyeles kis lábas alját) a liszttel(sűrűn folyó rántás legyen) felhevítjük és arany színűre pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Levesszük a tűzről és hozzákeverünk 1 kk fűszerpaprikát.
Berántjuk a főzeléket és egy forralásig a tűzön hagyjuk, közben hozzáadjuk a mustárt is.

4 megjegyzés:

  1. Igaz már nincs január elseje, de én most is szívesen megenném olyan guszta.:))

    VálaszTörlés
  2. Én sem ettem január elsején lencsét, azóta is a fagyasztóban vár rám, de most hogy Nálad látom, lehet hogy kikerül onnan. Na de ez a nalackaraj? ez valami pompás.

    VálaszTörlés
  3. facebook játék: http://www.facebook.com/torta.hu?v=wall#!/album.php?aid=33057&id=135068669881520

    VálaszTörlés