"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Karácsonyi "Kiss" táska

 
A Kifőztük csapata játékra invitálta a vállalkozó kedvűeket. Karácsonyi vagy szilveszteri, édes vagy sós desszertek kategóriában várták a nevezéseket. Ezzel a táskával indultam.... és meg is érkeztem a második helyre. Ezúton köszönöm Minden Kedves Olvasómnak, aki szavazott! 
Hozzávalók:
Tészta:
2,5 dkg élesztő
2 dl langyos tej
50 dkg liszt
10 dkg cukor
15 dkg lágy margarin
3 tojássárgája
 Krém:
6 dkg cukor
6 db alma
1 csomag vaníliás puding
1 citrom héja
2 dl tejszín
1 kávéskanál fahéj
Az élesztőt tálba morzsoljuk, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, 0,5 dl langyos tejet és kevés liszttel a tetején langyos helyen felfuttatjuk. Eközben a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a margarint, tojássárgát, maradék cukrot és tejet, valamint a felfutott élesztőt. Gyors és erőteljes mozdulatokkal fényes, egynemű tésztává dagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Eközben elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és apró kockára vágjuk. Egy lábasban cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk az almákat és összeforraljuk. Ha puhul az alma és a karamell is teljesen fellágyult, hozzáadjuk a fahéjat majd kikeverjük a pudingport a hideg tejszínnel és hozzáöntjük az almához. Besűrűsödésig kevergetve forraljuk. A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk és kb 10*14-es téglalapokat vágunk ki belőle. A tészta közepére halmozunk egy evőkanál tölteléket, a széleit megkenjük tojásfehérjével és kettéhajtjuk. Széleit villa hátuljával összenyomjuk, megkenjük a tetejét tojásfehérjével és sütőpapíros tepsibe tesszük. 15 perc pihentetés után, 180 fokra előmelegített sütőben arany színűre sütjük. Porcukorral, fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.
Az egyszerű külső egy valóban karácsonyi hangulatot árasztó belsőt rejt. A karamell, az alma és a fahéj finoman összehangolt keveréke, lágy íze Mindenkinek kellemes perceket, karácsonyi hangulatot okoz. A karácsonyfa körül, vagy az asztalnál, méltó koronája lehet az ünnepi étkezésnek.

9 megjegyzés: