"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Oregánós-parmezános rúd

Hozzávalók: 
20 dkg finomliszt 
1 púpos tk só 
5 dkg  parmezán 
1 evőkanál morzsolt oregánó
frissen őrölt bors 
10 dkg hideg vaj 
1 tojás(1 tojássárgája tésztába, a kenéshez 1 tojásfehérje, amit előtte villával enyhén felvertünk)
4 evőkanál hideg víz
2 evőkanál szezámmag 

Munkahelyi névnapi bulimra sütöttem, de mielőtt észbe kaptam lekvár főzés közepette, Férjem befalta a felét...
    Előmelegítjük a sütőt és sütőpapírt terítünk 2 nagy tepsibe.
    A lisztet, a sót, a parmezánt és a morzsolt oregánót összekevererjük. Tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot, majd reszeljük rá a nyagy lyukú reszelőn a vajat, és kb. ½ perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze mindezt.
    Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját meg a hideg vizet. Kezünkkel gyorsan összegyúrjuk a tésztát, és cipóvá formáljuk.
    Minél kevesebbet fogdossuk, annál omlósabb lesz.
    A tésztát lisztezett gyúródeszkán ½ cm vékony téglalappá nyújtjuk, és szintén ½ cm széles, hosszú csíkokra vágjuk, mintha ropit készítenénk. A csíkokat áttesszük a sütőpapíros tepsikre, megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk szezámmaggal. Mehetnek is a sütőbe, egyik tepsi a másik után. Süssük 10-15 percig és már fogyasztható is!

    Vigyázat, nagyon gyorsan fogy. Javaslom, hogy aki kipróbálja, 2 adaggal kezdje! 
    Jaa, és természetesen Stahl recept.

    10 megjegyzés:

    1. A férjem imádja a hasonló alkotásokat. Tuti elkészítem neki

      VálaszTörlés
    2. De szépséges. Nekem nem lenne türelmem hozzá.

      VálaszTörlés
    3. Nagyon guszták! Hú,d e szívesen megkóstolnám!

      VálaszTörlés
    4. Andi, pedig gyors és egyszerű. Pillanatok alatt összeáll a tészta, pizzavágóval pikk-pakk sok kis rúd lesz és az egészet egyben kenem le és szórom maggal. Sőőőt, még lapáttal, nagy mennyiséget egyszerre tettem a tepsire és csak kicsit széttologattam.

      VálaszTörlés
    5. Dia a párom épp nyuszog, hogy csináljak neki :D Nincs itthon parmezán se szezámmag de akkor is csináljaaaak :D
      Ha így folytatja tovább muszáj lesz kitalálnom valamit :D
      Szuper recept!

      VálaszTörlés
    6. Update :)
      Megcsináltam picit átalakítva... Nagyon finom, és nagyon könnyű és gyors elkészíteni! Azt hiszem ez vendégségre aduász ;)
      Köszi Dia!

      VálaszTörlés
    7. Kíváncsi vagyok, mit alakítottál rajta! Remélem publikálod!

      VálaszTörlés
    8. Igazából picit elrontottam :D Mert lefolyt a sajt a tetejéről és nagyon ráragadt a sütőpapírra :)))) Szóval most nem publikálom, hanem majd legközelebb ha ügyesebb leszek :)

      VálaszTörlés
    9. Én mint beépített kóstoló :D szeretném megosztani veletek, hogy ez a süti annyira fincsi is amennyire jól néz ki :D

      VálaszTörlés