"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Marhapörkölt tejfölös galuskával

Férjem kérése volt, marhapörköltet készítsek, amit meg is értek, mert valóban rég ettünk már és nagyon szeretjük. Szerintem bográcsban és vörösborral az igazi, de mivel panelban lakunk és éppen nem volt otthon vörös, csak rosé bor, így most az "egyszerű" marhapörkölt lett. 
Hozzávalók: 
Pörkölthöz:
kevés olaj
2 nagy fej hagyma
pirospaprika
1,5 kg marhalábszár
só, bors, őrölt kömény
1 paradicsom
1 paprika
1 dl vörösbor
Galuskához:
5 tojás
1 kis tejföl
liszt
víz
A húst viszonylag nagyobb kockákra vágjuk, úgy az igazi. A hagymát felaprítjuk és annyi olajon, ami pont elfedi a lábasunk alját, megpároljuk. Félrehúzzuk, alaposan megszórjuk a fűszerpaprikával, majd, felöntjük vízzel. Belekockázzuk a paprikát, paradicsomot, fűszerezzük, egyet forralunk rajta , majd hozzátesszük a húst is. Időközben többször zsírjára pirítjuk, felengedjük, hogy jó sűrű szaftja legyen. Készre főzzük, közben, ha kell, még ízesítjük. A vörösbort az utolsó forralás előtt tesszük bele.
Közben elkészíthetjük a galuskát nyugodtan. Én még nem találkoztam olyan marhával ami 2 órát minimum ne főzette volna magát.
A galuskának egy nagy edényben sós vizet felteszünk főni. Nagy keverőtálban összezutyuljuk a tojásokat, a tejfölt és tojásonként egy nagy csipet sót. Adunk hozzá 1 dl vizet, amivel simára keverjük. Hozzáöntünk annyi lisztet, amennyit felvesz ahhoz, hogy kb kelt tészta keménységű legyen. Ha ez megvan, apránként annyi vizet öntünk hozzá és keverjük el vele, amennyivel sűrűn folyó tésztát kapunk. Ha forr a víz beleszaggatjuk, hagyjuk, hogy egyszer felforrjon, leszűrjük, lemossuk, tálba helyezzük és némi olajjal elkeverjük, hogy ne száradjon ki és ne is mászkosodjon el.
A forró pörköltet galuskával, erős paprikával és savanyúsággal tálaljuk.

3 megjegyzés:

  1. Ez ám a jóóóóó:)))Én most csülkös babgulyást főztem,és degeszre ettem magam,de...kérhetek...:)))))

    VálaszTörlés
  2. Nyammi, imádom, küldesz :)))

    VálaszTörlés
  3. Köszi lányok!
    Küldöm!
    Niki Tőled várom a gulyást és a csigát is!

    VálaszTörlés