"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Burgonyafőzelék fasírttal

Bocsánat, hogy eltűntem egy kicsit, de éppen szabadságon vagyunk és házassági évforduló ünneplés volt. Most ismét visszatérek a hétköznapokba.


Hozzávalók a főzelékhez:
1,5-2 kg krumpli
3 e.k keményítő
1 tejföl
só, bors, 5 babérlevél, majoranna
Fasírthoz:
Kb 70 dkg darált sertéshús
2 e.k pirospaprika
1 száraz zsemle
2 tojás
1 fej hagyma
kevés olaj
só, bors

A főzelékhez feltesszük főni a megpucolt, kockára vágott burgonyát másfélszeres vízben a babérlevelekkel és kb 1 e.k majorannával. Sózzuk és, ha kezd puhulni, kikeverjük a keményítőt kb 1 dl hideg vízzel. Hozzáadjuk a forrásban lévő burgonyához, gyorsan elkeverjük. A tejfölt ugyanannyi főzelékkel kikeverjük és azt is hozzáadjuk. Egyszeri forrás után már kész is a főzelék. Tovább ne hagyjuk a tűzön, mert a keményítő elveszti sűrítő hatását. Ha kell, sózzuk, borsozzuk.

A fasírtot addig elkezdhetjük, míg nem főtt meg a krumpli. A darált húst jó alaposan elkeverjük a sóval, rengeteg borssal, pirospaprikával és a atojásokkal. A zsemlét beáztatava, kinyomkodva hozzámorzsoljuk, majd jól elkeverjük benne. Eközben a hagymát apróra vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Ezt is belekeverjük a húsba. Ha nem elég masszív, akkor zsemlemorzsával szilárdítunk rajta. Kis gombócokat formálunk, amit zsemlemorzsába forgatunk és vékonyan kiolajozott tepsibe helyezzük őket. Előmelegített sütőben keb 45 perc alatt, lefedve, készre sütjük. Ez a megoldás által nem kell ott szobrozni a fasírt mellett míg sül és viszlát olaj fröcsögés, olajszag a lakásban.
Egyszerű étel, de Nálunk mindig jöhet, mert nagyon szeretjük.

6 megjegyzés:

  1. Most jöhetne egy tányérkával...vacsira:oPPP Szeretjük a fasírtot:)

    VálaszTörlés
  2. Nyisd az ablakot! :-) Meeeegy!!!

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon finoooom! Milyen gusztak azok a fasirtok!
    Gratulalok az evfordulotok alkalmabol, hetvegen mi is unneplunk! :)

    VálaszTörlés
  4. Ja, elfelejtettem irni, hogy en is a sutoben sutom ki a fasirtokat, mennyivel konnyebb es egeszsegesebb!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Judit! Boldog évfordulót nektek is!

    VálaszTörlés
  6. Hű nagyon szeretem, főleg fasírttal :)

    VálaszTörlés