"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Baklava

Sajnos ezt az édességet nem tudtam beszerezni a Mi kis városunkban, de mivel a Férjem egyik kedvence, Nekem kellett csinálnom.

Hozzávalók:
2 csomag, egyenként 8 lapos réteslap
2 csomag 10dkg-os teavaj
45 dkg dúrvára darált dió
10dkg aprított mandula
20-30 dkg méz
1 tk mézessütemény fűszer
fahéj
Szirup:
2 dl víz
25 dkg cukor
1 citrom leve
Először is a szirupot készítjük el.Összekeverjük a hozzávalókat, felforraljuk és 10 percig főzzük. Hagyhuk kihülni.
Kb 20*30-as normál tepsit vastagon kivajazunk és beterítjük egy réteslappal. Azt megkenjük olvasztott vajjal és ismét réteslap megy rá, egészen 4 lapig. Megszórjuk a fűszeres diós-mandula 1/3-ával , amit meglocsolunk a méz 1/3-ával. (össze is lehet keverni a diós tölteléket a mézzel, de nem ajánlom, ugyanis elég kemény és ragadós lesz). Megint 4 réteslap kövezkezik, közte vajjal kenve, töltelék, 4 réteslap, töltelék és a tetejére újra 4 réteslap. Mindenhol vajat kenünk a lapok közé. Itt az utolsónak a tetejét is alaposan megkenjük. Mielőtt betennénk a sütőbe, bevágjuk olyan formára, amilyen sütiket szeretnénk. Én ezt a háromszöget ajánlom, de vigyázzunk, az alsó tésztaréteget ne vágjuk át. Irány a sütő, míg szép barna nem lesz. Ha megsült, meglocsolgatjuk a sziruppal és hagyjuk kihülni!

2 megjegyzés:

  1. ÁÁÁÁ nem mondod csináltál :)
    Imádom, nagy kedvencem, ügyes vagy
    Nyitom az ablakot a fénypostához :)

    VálaszTörlés