"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Juhtúrós rakott zöldbab

Ez a recept is Stahl egyik könyvéből van! Nagyon szeretjük, így már nem először csináltam. Persze kicsit változtattam rajta!

 
Hozzávalók:
60 dkg fagyasztott zöldbab
3 babérlevél
kapor
5 gerezd fokhagyma
kevés olaj
25 dkg darált csirkehús
25 dkg kolbász
1 hagyma
1 kis sűrített paradicsom
450g tejföl
20 dkg juhtúró
20 dkg füstölt sajt

Először felteszünk sós vizet a babnak és, ha forr beletesszük a babot, a babérlevelet és 2 gerezd fokhagymát. Pár perc alatt puhára főzzük, leszűrjük.
A tejfölt kikeverjük a maradék zúzott fokhagymával, félretesszük. Egy serpenyőben felhevített olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd megpirítjuk a paradicsomot kb egy perc alatt. Hozzáadjuk a húst, pár percig pirítjuk együtt őket, majd felengedjük egy dl vízzel és 10 percig főzzük. a kolbászt félkarikára vágva beleszórjuk, jól elkeverjük. Eközben a fokhagymás tejfölbe belemorzsoljuk a juhtúrót és alaposan elkeverjük majd hozzáadjuk a leszűrt babot és a kaprot. Egy jénait vagy normál méretű tepsit kiolajozunk. Fele túrós-tejfölös zöldbab megy az aljára majd a hús és a maradék zöldbab. A tetejére az összes sajtot ráreszeljük. 25 perc alatt kb 200 fokon megsütjük. Nagyon finom, különleges ízvilágú étel.
Melegen szeletelve szétesik, de másnap már egyben marad!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos, remek étel. Én imádnám :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztusos! Nagy kedvencem a zöldbab és a juhtúró és így együtt még nem is ettem! Vittem a receptet! :)

    VálaszTörlés
  3. Hűűű de guszta...olyan mint egy pizza a második képen:-D

    VálaszTörlés
  4. Minden tekintetben imádjuk a zöldbabot, de lenne egy kérdésesm: Szerinted ha a paradicsomot kihagyom belőle? vagy ne mondjam el, hogy miből készült? :-)

    VálaszTörlés
  5. Viki! Nyugodtan kihagyhatod! Semmit nem változtata rajta, annyira jelentéktelen a receptben. Esetleg 1 szem "igazi" paradicsommal is pótolható.

    Köszönöm a dícséreteket!

    VálaszTörlés