"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Brassói, tejfölös uborkasalátával

A cím lehetne
 az is, hogy brassói, brasssói, brassói. Ugyanis, ha háromszor megkérdezem a Férjem, hogy mit enne, azt válaszolja: brassóit... És ez már így megy évek óta... Így kénytelen vagyok rövid időnként elkészíteni ezt a finomságot. Hozzáteszem Nekem is a kedvenc ételeim közt szerepel. Nem egy túl bonyolult étel, de mégis mindig olyan nehezen állok neki. Annyit még hozzáfűznék, hogy a brassói hivatalosan szűzpecsenyéből készül. Nagyon finom vele, de mióta megkóstoltam Anyósom által tarjából készített formáját, azóta nem csinálom más húsból.

Hozzávalók:
1 kg tarja
2 fej hagyma
1 paradicsom
6-8 gerezd fokhagyma
2,5 kg krumpli
só, bors
olaj a sütéshez
A húst némi olajon elkezdem párolni. Ne kérdezzétek mi az oka, de hivatalosan iskolában úgy tanítják, hogy a hagymát nem rakjuk alá, hanem, ha már kis levet eresztett, csak akkor adom hozzá apróra vágva. Én mindig így csinálom. Együtt párolom őket, majd, ha fogytán az alatta lévő "szaft" hozzáadom a paradicsomot kockára vágva. Fűszerezem, teljesen puhára párolom többszöri zsírjára pirítás mellet és, ha kész, hozzáadom a fokhagymát összezúzva. Ekkor már lehúzom a tűzről. A burgonyát kockára vágva, bő, forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük és elkeverjük a hússal. Nagyon sok frissen őrölt borssal fűszerezzük.
Uborka saláta:
2 kígyó uborka
5 e.k cukor
5 e.k ecet
Uborka gyalun legyaluljuk, lesózzuk, hagyjuk levet ereszteni, majd cukorral, ecettel és, ha még kell, sóval ízesítjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk a brassói mellé!

5 megjegyzés:

  1. JAJ NEEE, nagyon guszta
    IMÁDOM
    és most annyira megkívántam :D

    VálaszTörlés
  2. Sajnos már elfogyott! :-(
    De szombaton ehetünk ilyet, ha jöttök! :-)

    VálaszTörlés
  3. Anyááám, tejfölös ubisali! Imádoooom! :))
    Na jó, a brassói is nagy kedvenc, de az uborkasaláta, atyaég, és milyen régen ettem... :D

    VálaszTörlés
  4. Dettó az én férjem is...Kérdezem mit főzzek?Szerinted mi a válasza?Brassóit:)))Két nap múlva megkérdezem mit főzzek apuci:)))Szerinted mit ...
    B R A S S Ó I-t;oPPP Áááááá a hajamat tudnám tépni:oSSSSSS

    VálaszTörlés
  5. Brassói az örök kedvenc ;) Szuperül néz ki!
    A tányér is nagyon szép! Nekem ilyenből van mélytányérom :)

    VálaszTörlés