"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Meggyes és rizses-almás rétes

Volt otthon egy csomag réteslapom, mert a baklavához nem tudtam, hogy mennyit fogok elhasználni.
Gondoltam kezdek vele valamit. Imádjuk a rétest, ha arra esett a választás! A meggyes adott volt, mert kedvenc, a másikhoz pedig  Puszedlitől vettem az ötletet.
 Hozzávalók:
1 cs. 8 lapos réteslap
fél doboz tejföl, ugyanannyi olajjal kikeverve

Meggyeshez:
70 dkg magozott, lecsepegtetett meggy
5 e.k. cukor
5 e.k. morzsa
Rizses-almáshoz:
0,5 liter tej
2marék rizs
4 e.k. cukor
2 alma
1 citrom héja (legközelebb a levét is beleteszem)
1 vaníliás cukor
fahéj
Egy lapot tiszta konyharuhára fektettem és megkentem az olajos tejföllel. Erre ment a következő lap, ami kb 5 cm-rel bentebb kezdődött, mint az első, hogy a szélek ne fedjék egymást. A felém eső szélét morzsával megszórtam és  ráhalmoztam a tölteléket, a konyharuha segítségével feltekertem, kivajazott tepsibe tettem és megkentem olvasztott vajjal. 190 fokon aranybarnára sütöttem. Szeleteléssel várjuk meg, míg kihűl.
Meggyes töltelék:
A meggyet, a morzsát és a cukrot alaposan összekeverjük.
Rizses-almás:
A rizst a cukorral, van cukorral, citrom héjjal, fahéjjal a tejben puhára főzzük. Ha levettük a tűzről, belekockázzuk a megpucolt almát és langyosra hűtjük.

7 megjegyzés:

  1. Hű az az almás rizses felkeltette az érdeklődésem. Majd kaphatok egy kostolót:)

    VálaszTörlés
  2. Csinálok, ha jöttök, oké?

    VálaszTörlés
  3. A meggyes se rossz, de az almás rizses egyenesen isteni!!! De akár minden nap is süthetnél belőle, persze kizárólag a tökéletesítése miatt (már ha ezt még tudod fokozni :D:D)

    VálaszTörlés
  4. Ajjja, rögtön elpirulok Csajok! :-)

    VálaszTörlés
  5. Hűűűűűűűűűű milyen szép...;oPPP Látnád az enyémet:>(((Úgy írigylem aki ilyen szép rétest tud készíteni...

    VálaszTörlés
  6. Köszi Niki!
    Életem első rétese pedig!

    VálaszTörlés