"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Vasi sajtosrúd

Anyukám receptjét hívtam segítségül idén karácsonyra. Amióta az eszemet tudom, ünnepekkor ez a sós mindig készűlt otthon. A neve mára már aktualitását vesztette, ugyanis a régi "vasi sajtkrémet", amivel az eredetii recept szerint készűl, nem kapható.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
30 dkg zsír (nem elírás)
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 doboz 125g sajtkrém
20 dkg sajt-fele a tetejére
4 tojás sárgája
Az élesztőt felfuttatjuk, a zsírt a liszttel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, többi hozzávalóval készre gyúrjuk, folpackba csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap 1 cm vastagra nyújtjuk, derelyevágóval rudakra vágjuk. A tetejét tojással megkenjünk, sajttal vagy szezámmaggal megszórjuk. Világosra sütjük. Dobozban hetekig eláll, finom omlós marad.

5 megjegyzés:

  1. Diaaaaa! ez éppen olyan mint az enyém, csak nálam vaj, vagy margarin van benne. Ezt viszont zsirral kipróbálom, mert nagyon sok házizsirom van. Kiváncsi leszek vajon milyen lesz. Tiéd Gyönyörüséges. Nálunk az a baj, hogy nagyon el kell dugni, mert nem elálló fajta, ha szemelőtt van :-)

    VálaszTörlés
  2. Meg is nézem a blogodon... Gyanítom, hogy a hosszú tárolhatóság és az omlósság részben a zsírnak köszönhető.
    Nálunk is el van dugva :-) Férjem nem tudja hol :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem az ilyen sütikéket egyébként is sós fan vagyok :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek szeretném és is megsütni. Szeretném megkérdezni ,hogy mennyi só kell bele és mind a négy tojás sárgáját belekel tenni a tésztába

    VálaszTörlés
  5. Imádom!!! Én is zsírral sütöm, attól sokkal omlósabb.:)

    Nagyon Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!!

    VálaszTörlés