"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Karácsonyi puncs

 
Mára szokássá vált, hogy karácsony tájékán
készítek ilyen melegítő italt. Mind az ünnepre, mind pedig egy téli estén, baráti összejövetelre megfelelő.
Hozzávalók:
3 dl rosé bor
3 dl vörösbor
2 dl rum 
Cukor (5e.k vagy ízlés szerint)
Fahéj, szegfűszeg, esetleg mézeskalács fűszer
2 narancs
2 citrom
A bort és a rumot feltesszük főni a fűszerekkel és a cukorral. Én szoktam hozzá adni 3 dl vizet, hogy ne legyen olyan "ütős". Ezalatt a gyümölcsök levét kifacsarjuk, de előtte minden gyümölcsből megmentünk 1-2 szeletet a díszítéshez. Ha felforrt az italunk és kóstolgatás után a megfelelő ízre feltuningoltunk, elzárjuk alatta a tűzhelyet, majd hozzáöntjük a narancs-citrom levet.
Forrón, gyümölcskarikával szolgáljuk fel.

7 megjegyzés: