Anyukám receptjét hívtam segítségül idén karácsonyra. Amióta az eszemet tudom, ünnepekkor ez a sós mindig készűlt otthon. A neve mára már aktualitását vesztette, ugyanis a régi "vasi sajtkrémet", amivel az eredetii recept szerint készűl, nem kapható.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
30 dkg zsír (nem elírás)
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 doboz 125g sajtkrém
20 dkg sajt-fele a tetejére
4 tojás sárgája
Só
Só
Az élesztőt felfuttatjuk, a zsírt a liszttel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, többi hozzávalóval készre gyúrjuk, folpackba csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap 1 cm vastagra nyújtjuk, derelyevágóval rudakra vágjuk. A tetejét tojással megkenjünk, sajttal vagy szezámmaggal megszórjuk. Világosra sütjük. Dobozban hetekig eláll, finom omlós marad.
Diaaaaa! ez éppen olyan mint az enyém, csak nálam vaj, vagy margarin van benne. Ezt viszont zsirral kipróbálom, mert nagyon sok házizsirom van. Kiváncsi leszek vajon milyen lesz. Tiéd Gyönyörüséges. Nálunk az a baj, hogy nagyon el kell dugni, mert nem elálló fajta, ha szemelőtt van :-)
VálaszTörlésMeg is nézem a blogodon... Gyanítom, hogy a hosszú tárolhatóság és az omlósság részben a zsírnak köszönhető.
VálaszTörlésNálunk is el van dugva :-) Férjem nem tudja hol :-)
Nagyon szeretem az ilyen sütikéket egyébként is sós fan vagyok :)
VálaszTörlésNagyon szépek szeretném és is megsütni. Szeretném megkérdezni ,hogy mennyi só kell bele és mind a négy tojás sárgáját belekel tenni a tésztába
VálaszTörlésImádom!!! Én is zsírral sütöm, attól sokkal omlósabb.:)
VálaszTörlésNagyon Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!!