"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Rántott tojás

Azt hiszem Alíz konyhájában láttam ezt a szerzeményt és tudtam, Nekem ilyet csinálnom kell! Csináltam is! Még büszke is voltam magamra, hogy legalább fél ótát hagytam a tojásokat a zsemlemorzsában és milyen egyszerűen átteszem így a sütőbe, mert teljesen megszilárdul. Hát tévedtem. Annyit szenvedtem vele, hogy az összes felmenője a tojásnak emlegetve volt. De a végeredmény! Imádjuk! Csak ki kell találni egy taktikát, amivel egyszerűbb lesz!
Nem kell hozzá más, csak tojás, só és zsemlemorzsa. Meg persze olaj a kisütéshez.
Én egy tálcára kiszórtam jó sok zsemlemorzsát , majd ráütöttem a tojásokat, hogy ne érjenek egymáshoz. Megsóztam és a tetejét is vastagon befedtem morzsával, majd állni hagytam. Minél hosszabb ideig, annál jobb. Majd miután jól magába szívta a tojás a morzsát, szűrőkanállal óvatosan a forró olajba tettem. Na ez az ami csökkenti szegény étel "élvezeti értékét", mert vagy a tojás folyik szét, vagy a kanállal felszedsz annyi zsemlemorzsát, ami úgy megég az olajban, hogy egy adag kisütése után cserélheted is le. Na, de, ha már felütöttem a tojásokat, ez nem szeghette kedevem. Mindkét oldalát szépen megsütöttem. Magában, főzelékhez, burgonyapüréhez, salátához is tökéletes.

3 megjegyzés:

  1. Atya ég milyen ötletes, ilyenről még nem is hallottam. Nagyon érdekes

    VálaszTörlés
  2. Ezt én is elkészítettem Alíztól. Nagyon finom, és egyszerű.

    VálaszTörlés
  3. Nahát ilyet én is akarok csinálni!!

    VálaszTörlés