"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Kifőztük Karácsony- Cserépben sült csülök

Remélem sokan találkoztatok már ezzel a recepttel és még több, mint száz szuper étellel, itallal, ötlettel egy bizonyos Kifőztük Karácsony nevű kiadványban. Aki találkozott vele, azoknak köszönjük az adományát. Aki még nem, hajrá, nézzetek be ide! Addig egy kis ízelítő:
Hozzávalók:
Csülökhöz:
1,5 kg csülök (csontosan ennyi)
0,5 l sör
4 hagyma
Egész bors
5-6 babérlevél
4 evőkanál zsír
Bajor káposztához:
1 kis fej lila káposzta
2 kis hagyma
25 dkg húsos szalonna
10 dkg cukor
Só, bors, őrölt kömény, ecet
Burgonyagombóchoz:
1 kg burgonya
2 tojás
1 cs petrezselyem
Lisztből a burgonya mennyiség harmada (30-40 dkg)
3 evőkanál mustár
Só, bors

A cserépedényt előző nap beáztatjuk.
A káposztát csíkokra vágva a csülök főzésének kezdetekor lesózzuk.
A burgonyát héjában megfőzzük.
A csülköt megmossuk, letisztítjuk és feltesszük főni 4 dl sör és annyi víz keverékében, amennyi ellepi, melyhez hozzáadjuk a 2 hagymát és a fűszereket egészben. 2,5 órán keresztül, majdnem puhára főzzük. Kivesszük a vízből, kicsontozzuk, 3 db-ba vágjuk. Amikor ez megvan, a zsírt a cserépbe szedjük, rápakoljuk a csülköt, megsózzuk és a megmaradt 2 hagymát negyedelve rászórjuk. Fedő alatt 200 fokon 1 óráig sütjük, néha sörrel megkenjük, ezután fedő nélkül pirosra sütjük a bőrét.(ekkor már sűrűbben kenegetjük sörrel a bőrös részét)
Mindeközben a szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük a zsírját, majd félrerakjuk. 10 dkg cukrot egy lábasban, kevés vízzel karamellizálunk és hozzáadjuk a negyedekbe vágott hagymát. Folytonosan keverve, köménnyel megszórva pirítjuk, ezután hozzáadjuk a káposztát. A káposzta levet ereszt eközben, de, ha elforrná mielőtt megpuhul, pótolhatjuk. Ízesítjük sóval, borssal, köménnyel és az utolsó forralás előtt 2 evőkanál ecettel. Mikor elzárjuk alatta a tűzhelyet, szűrőlapáttal belemerjük a szalonnát és összekeverjük. A káposztával ezennel készen vagyunk.

Sós vizet felteszünk főni a gombócoknak.

A megfőtt burgonyát megpucoljuk, hűtjük, összetörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, finomra vágott petrezselymet, fűszereket, mustárt és végül a lisztet. Összegyúrjuk és, ha szükséges, annyi lisztet adunk még hozzá, hogy egy formázható masszát kapjuk. Diónyi golyókat formálunk és lobogó vízben egy forrásig főzzük. Szűrővel kiemeljük, melegen tartó edényben saját levében félretesszük, ha mint megfőtt.
Tálaláskor a húst felszeleteljük, tányér közepére helyezzük, egyik oldalára bajor káposztát, másikra gombócot teszünk, amit a hús zsírjával enyhén meglocsolunk.


1 megjegyzés: