"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Pirog

Még nagyon régen mikor Bianka kezdte a blogolást, feltette ezt a szuper jó ételt. Akkor még panelban laktunk és minden szülinapra "földönülve evős" ételt tudtam csak készíteni, mert nagy a család, nem tudtam Mindenkit leültetni. Ez pont egy olyan, amit így is el lehet fogyasztani.... Na, de az első alkalom a kecskeméti repülőnap volt. 2 napot dolgoztunk egyfolytában, kellett valamit enni, de nem akartam rengetek szendvicset tömni sem a Férjembe, se magamba. Így lett ez! Nagyon jól sikerült, kollégáknak is ízlett.
Készült lecsós-csirkemelles, hagymás-csirkemájas, majd a maradék tésztából virslis "bukta". 
Hozzávalók:
5 dl tej
80 dkg liszt
1 púpos kanál só
Fél kocka élesztő
2 e.k olaj
1 kk cukor
Lecsóshoz:
3-4 Paprika
3-4 Paradicsom
2 Hagyma
2 csirkemell
Só, bors
Májashoz:
0,5 kg máj 
2 nagy fej hagyma
Só,bors, majoranna
 
Virslishez:
Virsli
Ketchup
Mustár
Az élesztőt langyos tejben, cukorral és kevés liszttel megszórva felfuttatjuk.
Ha megvan, akkor a többi hozzávalóval összegyúrjuk több soron(dagasztjuk), utána irány a kelesztőtál, amit kilisztezünk és hagyjuk kibontakozni a tésztát.
Biankával ellentétben nem kerek, hanem téglalap alakúra szaggattam kinyújtás után a tésztákat. Kb 15*10cm-esre. 
A lecsóhoz a hagymát karikára vágjuk, lepirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, paradicsomot és puhára pároljuk.
A csirkemelleket 4-4 szeletre vágjuk, kiklopfoljuk, fűszerezzük, serpenyőben elősütjük.
Virslivel semmi teendő nincs. A kivágott tésztalapokra helyezzük a húst és lecsót, másikra a májat. Mindkettőt kettéhajtjuk, hogy a tölteléket teljesen befedje. A széleit villával összenyomkodjuk. A virslishez ugyanekkorára vágjuk a tésztát, mustár és ketchup csíkot húzunk rá hosszába, ráfektetjük a virslit és szélét kicsit befelé hajtva feltekerjük. Mindhárom változatot megkenjük tojássárgájával és sütőpapíros tepsiben szép barnára sütjük.
A májhoz a hagymát szintén karikára vágva megpároljuk, a megtisztított csirkemájat kockázva hozzáadjuk, fűszerezzük és nem keverve, hanem rázva megpirítjuk.

4 megjegyzés: