"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Marhapörkölt bográcsban

Nagymamám 80. születésnapjára kerti bulit szervezett a család. Engem kértek fel a főzésre. Hát, mit ne mondjak, ennél csak jobb pörköltet készítettem életemben. Szerintem a hús nem "marhaizű" volt.
Ezt a pörköltet, ha bográcsban készítem, nem a klasszikus pörköltalapos módszert használom, hanem a rétegezést. Gondolom aki valamilyen komolyabb kapcsolatban van a gasztonómiával, mind így csinálják.

Hozzávalók:
10 kg marhahús
2 kg hagyma
1 kg zsír
Pirospaprika
Só, bors, őrölt kömény
Fokhagyma
2-2 paradicsom és paprika

Az alapanyagokat a bográcsba helyezzük: zsír-hagyma-hús-fűszer-pirospaprika, és így tovább, míg elfogy minden. Kevés vízzel feltesszük főni. Ha már jó sok szaftja van, kóstolgatjuk, utánfűszerezzük. Kb 3 órán keresztül kell főzni.
Galuskával, tarhonyával, főtt burgonyával vagy éppen tésztával egyaránt finom. És persze a kovászos uborka sem maradhat el!

5 megjegyzés: