"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Húsvéti barackos-vaníliás kuglóf

Nézzétek el Nekem, hogy most kerül a blogba egy húsvéti recept. Talán jövőre jó lesz... :-)Hozzáteszem, nem is húsvétkor készült el, bár akkorra volt betervezve.


A formája nem az igazi, mert a kapcsos tortaformámhoz van egy kuglóf sütő betét, de vagy Én vagyok béna vagy valamit elcseszett, aki kitalálta...

Hozzávalók:

50 dkg liszt
csipet só
2 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja
4 evőkanál cukor( szerintem kevés! 2x ennyi kell)
2 tojássárgája
2,5 dl tej
3 dkg élesztő (Én kicsit több, mint 1 csomag száraz élesztővel csináltam)

Töltelék:
30-40 dkg barackkonzerv
1 vaníliás puding
4 dl tej
2-3 e.k cukor

Kovászt készítünk az élesztőből, langyos tejből, némi cukorral és liszttel. A többi hozzávalót összemorzsoljuk a tálba és, ha az élesztő felfutott, azt is hozzáöntjük és jól meggyúrjuk. Langyos helyen 20-25 percig kelesztjük.
Elkészítjük a tölteléket. A szokott módon pudingot készítünk a cukorral és kihűtjük, a barackot pedig felkockázzuk.
Ha a tészta kész, téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük pudinggal, belenyomkodjuk a barackot és jó szorosan feltekerjük(Én nem így csináltam, így szellős lett)
Körbefonjuk vele a kivajazott-lisztezett kuglóf forma közepét, Én megkentem tojással és 170fokon kell 50 percig sütni.
A citromtól kellemes íze lesz. Reggelire, tejjel is tökéletes.
Legközelebb ezt kakaós változatban készítem.