"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Almás pite

Íme a sokat emlegetett híres-nevezetes almás pitém!

Még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne lett volna oda érte, miután megkóstolta!

Hozzávalók:
15dkg zsír (nem vaj, nem margarin!)
15dkg cukor
3 tojás sárga
1 kis pohár tejföl
1 sütőpor
50dkg liszt
alma (nekem mindig kb 1 kg lesz pucolva, kimagozva!
fahéj
A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük! Azért gyorsan, mert, ha megolvad a zsír, akkor kezelhetetlen lesz a tészta!
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük és annak függvényében, hogy túl savanyú vagy éppen édes az alma, cukrot és/vagy citromlevet valamint őrölt fehéjat adunk hozzá!Kicsit állni hagyjuk, kicsavarjuk.
A tészta felét a nagy sütő méretű tepsi formára nyújtjuk és sütőpapírral kibéljük a tepsit, amibe belehelyezzük! Megszórjuk kevés zsemle vagy édes morszával, rá a kifacsart alma, ami a teteje, ami 3 féle lehet!
-Kinyújtva a tésztát teljesen befedjük, de alaposan megszúrkáljuk
-"Kígyó" formákat gyúrva berácsozzuk a tetejét
- Rácsvágóva a kinyújtott lapot berácsozzuk (ahogy a képen is látjátok)és rátesszük az almára
Aranybarnára sütjük, prcukorral megszórva tálaljuk.