"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

VKF XXXVI. Balkáni kolbászos-gombás krumpli

Edit VILÁGJÁRÓ FAZEKÁBA készítettem, szívemet lelkemet beleadva! Fogadd szeretettel! :-)
Túl nagy történetet nem tudok eme finomság mellé kerekíteni. Igazából megkérdeztem Drága Férjemet, hogy mi az amit el tudna képzelni ebben a témában, melyik nemzet-ország ételét látná szívesen a tányérján. Azt válaszolta, szerinte valami szláv népcsoport spacialitása lenne a legjobb választás, ugyanis nagyon szeretjük a magyar konyhát, mert elég fűszeres, és az Övéké nagyon hasonlít az ízek intezitásában, de mégis más. Hát így esett a választásom erre. Kiválasztottam, megkérdeztem jó-e, Ő pedig "engedélyt adott" az elkészítésére.

Hozzávalók:
75 dkg krumpli
4 dl tej
4 gerezd fokhagyma
40 dkg kolbász
25 dkg gomba
10 dkg füstölt sajt
1 cs. újhagyma
3 e.k olaj
2 dl ajvár
0,5 dl száraz vörösbor
Só, bors


Előmelegítjük a sütőt.
A krumplit meghámozva 1 cm-es karikákra vágjuk, tejjel feltesszük főni egy nagyobb lábasba, sózzuk-borsozzuk, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Felforraljuk, majd 15 percig kis lángon főzzük.
Kolbászt vékony karikára vágjuk.
Gombát megtiszítjuk, felszeleteljük.
Sajtot lereszeljük.
Hagymát felkarikázzuk.
Olajat felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a kolbászt,majd a gombát és a hagymát.
A krumplihoz keverjük ezt a kolbászos cuccot, a sajtot, az ajvárt és a bort. Valószínű sózni nem kell már, de borsot adhatunk hozzá.
Kivajazott tepsibe öntjük és 30 perc alatt készre sütjük.
Tejfőllel, kovásos uborkával fogyasszuk.

9 megjegyzés:

  1. Á, ilyen nincs! Nézd csak, mit posztoltam kb. 10 perccel ezelőtt!:) (http://edithreceptjei.blogspot.com/2010/08/vkf-xxxvi-krumplimuszaka.html)
    Nagyon köszönöm!:)

    VálaszTörlés
  2. Hűűűű isteni lehet,és valóban nagyon guszta

    VálaszTörlés
  3. Andi:
    Az ajvár paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele. Az ajvár továbbá kiváló fűszerkeverék különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez. Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel-kefirrel is össze szokták keverni sültek mellé. Túlnyomórészt a Balkánon népszerű, itt is leginkább Szerbiában. A paprikától függően lehet édes vagy csípős is. A Balkánon minden magára valamit is adó háziasszonynak megvan a saját ajvár-receptje, amelyről állítja, hogy a legjobb. Hatalmas mennyiségben készül, befőttesüvegekbe kerül.

    Edit! Meglestem! :-)

    Köszönöm a dicsérő szavakat!

    VálaszTörlés
  4. Te jó ég! Milyen guszta! Már is éhes vagyok!

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon-nagyon klassz lehet! Tuti ízlene!

    VálaszTörlés
  6. Ez a Stahl recept, nem?

    VálaszTörlés