"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Barackos gombóc

Mint azt már jeleztem, rajtam is átment a "barackos gombóc láz". Az ötlet Mohától származik, nála figyeltem fel erre a jó receptre, de aztán másoknál is találkoztam vele. Sok volt a barack idén, ezért is volt egyértelmű, hogy valami újat ki kell próbálnom.

Hozzávalók:
1 kg krumpli (hámozva
30 dkg liszt
1 tojás (csak, ha újburgonyából készítjük
Sárgabarack
Fahéj
Porcukor
Vaj
Zsemlemorzsa
A burgonyát megfőzzük, áttörjük, kihűtjük majd összegyúrjuk a liszttel és a tojással. Ha összeállt kb karvastagságú hengert formázunk belőle. A barackot magozzuk, fahéjas cukorral alaposan megszórjuk.
A hengerből szeleteket vágunk, amibe 1-1 fél vagy egész barackot "csomagolunk".
Vizet forralunk, óvatosan beletesszük a kész gombócokat. Egy forralás után és, ha feljött a gombóc, kiszedjük azokat.
Vajat felolvasztjuk, megpirítjuk a morzsát, amihez Én mindig adok cukrot is közben, némi karamellizálódás érdekében. A kész kifőtt gombócokat morzsába forgatjuk, majd tálaláskor fahájas cukorral szórjuk meg őket.

6 megjegyzés:

  1. Na most babáztam le, annyira kívánom. Kaphatok??? :))))

    VálaszTörlés
  2. Ez a láz mindenkit elér, de minek tiltakozni.:) Szépek lettek a gombócaid!

    VálaszTörlés
  3. Piszokul rákívánkoztam én is :-)

    VálaszTörlés
  4. Mmmm, nagyon guszta! Szeretem, bár én még sose csináltam. :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta kis gombóckák. Én is kérhetek???:)

    VálaszTörlés