"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Babgulyás

Bableves...hmmm.Nagyon jó kis találmány. Egy családi összejövetel, egy hétköznap vagy hétvége bármelyikére készíthető.
Hozzávalók:
0,5 kg bab
0,5 kg főtt-füstölt tarja vagy csülök
5 répa
2 fehérrépa
4 krumpli
1 hagyma+1 a rántáshoz
2 gerezd fokhagyma
Olaj
Só, bors
1 cs petrezselyem
Előző nap a babot beáztatjuk. Én most csülök helyett a húsvétkor fagyasztóba tett tarjával készítettem. Ez gyorsan kész, így nem kell órákig főzni, mint a csülköt. Babot felrakom főni kb 3x-os vízben. Ha félig puha, mehetnek bele a megtisztított zöldségek, majd a kocka hús. Ízesítjük. Ha minden megfőtt, magyaros rántást készítek olaj-finomra vágyott hagyma-liszt-megpirít-lehúz-fokhagyma-pirospaprika.
Ezzel besűrítem a levest. A végén 1 e.k ecetet adok hozzá.
Tejföllel tálaljuk. Egy süti elég utána főételnek.

2 megjegyzés: