"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Mandulás-diós keksz


Nagyon rég sütöttem már kekszet,pedig szertjük. A bolti viszont tiltott kategória. Most éppen nem kutattam recept után,mégis rátaláltam Éva diétás-mandulás-kekszére. Amint elolvastam,végig gondoltam mi van itthon. Hát a darált mandulából kicsit kevesebb volt,így improvizáltam. (Nem is én lennék,ha nem...) Dióval pótoltam. Nem tudom milyen lett volna,ha csak mandula kerül bele,de így biztos,hogy nagyon finom lett.
Mivel van diónk és mogyorónk is,ki fogom próbálni ezek különböző arányú keverékével is.
Lássuk a receptet!
Hozzávalók
18 dkg darált mandula/dió (nálam 12 dkg mandula,6 dkg dió)
12 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 kk szódabikarbóna
10 dkg teavaj
8 dkg xilit
1 tojás
1 citom és 1 narancs reszelt héja

A mandulát,diót,lisztet,szódabikarbónát összekeverjük. A vajat kissé megolvasztva a xilittel elkeverjük majd hozzáadjuk a tojást és a reszelt gyümölcs héjakat.
Összedolgozzuk a kettőt,hűtőbe tesszük minimum egy órára.
Tönkölylisztes felületen kinyújtjuk,sütőpapíros lemezen 180 fokon 10-12 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése