"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Farsangi fánk egészséges verzióban

Ha az ember lánya elhatározta,hogy egészségesebben fog étkezni,ez alól a farsangi időszak sem kivétel. Én is mindent megteszek,hogy az eredetire ízben és állagban legjobban hasonlító,de jobb tápértékű,kevésbé hízlaló alternatívát találjak. Családom rendkívül nyitott minden ilyen próbálkozásomra,ez a fánk pedig különösen ízlett mindenkinek.
Amitől egészségesebb az "igazi" testvérénél:
-nem olajban,hanem sütöben sül
-maga a tészta sem tartalmaz zsiradékot
-fehér liszt mentes
-a teljes kiörlésű tönkölyliszt rostban gazdag
Most pedig lássuk a medvét!
Hozzávalók:
2 tojás
250 g natúr görög joghurt
10 dkg xilit
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 k.k sütőpor
2 dl tej
A hozzávalókat a leírt sorban összekeverjük. A sütőben használható fánk sütőt kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük 165 fokra.

Ezt a tészta mennyiséget 2 adagban tudjuk kisütni ami 24 db fánkot jelent.
Belekanalazzuk a formába (3/4-ig töltjük) és 25-30 perc alatt megsütjük.
Porrá őrőlt xilittel,cukormentes házi barack lekvárral tálaljuk.
Első verzió,mikor még nem volt fánk sütőm:

Recept ötlet a Salatagyárból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése