"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Olaszos húsgombóc

 
Szégyen szemre kislányom születése után 2 hónapig nem főztem, hanem rendeltük az ebédet, mivel sokkal fontosabbnak tartottam, hogy egymásra hangolódjunk. Ezzel a tésztával akkor találkoztam és mikor főzni kezdtem újta, ez volt az első amit készítettem.
Hozzávalók:
60dkg sertés+marha darált hús
1 fej hagyma
2 tojás
Zsemlemorzsa
Olaj
1 sűrített paradicsom
1 HF paradicsom püré
1kk kakukkfű
2*1kk bazsalikom
2*1kk oregánó
Bors
2 gerezd fokhagyma
2-3 e.k cukor a paradicsom savasságától függően
1 cs makaróni
A hagymát finomra vágjuk, kevés olajon egy nagyobb-mély serpenyőben üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a darált húshoz, belemorzsoljuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, a tojásokat egyenként hozzáütjük és annyi zsemlemorzsát adonk hozzá, hogy formázható legyen, ne ilyen "csicsogós" a tojástól.
A hagyma serpenyőjébe annyi olajat öntünk ami ujjnyi vastagon ellepi az edény alját, felforrósítjuk és a húsból diónyi gombócokat formálunk amit a forró olajban megpirítunk.Szűrőkanállal kiszedjük, félretesszük. Az olajban megpirítjuk a sűrített paradicsomot, majd felöntjük a paradicsom pürével. Ezt is sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymát, oregánót, bazsalikomot,cukrot adunk hozzá és összeforraljuk.Ha az íze jó, visszatesszük bele a gombócokat és készre főzzük. 
Eközben sós vízben a tésztát is megfőzzük.
A tésztára gombócokat és mártást halmozva tálaljuk. Sajt sem kell rá!

2 megjegyzés:

  1. Guszta, nagyon finom lehet! Szeretem a tésztát és a paradicsomos húsgombócot is így biztos hogy nem hagynám a tányéromon ha most előttem lenne!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Dia!
    Szeretnélek meghívni egy játékra..kérlek nézz be hozzám:)
    Kata

    VálaszTörlés