"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Hagymás pogácsa

Karácsonykor sós süti is készül nálunk, nem csak édes. Most ez a kedvenc. Limara receptje alapján készült.

Hozzávalók:
1 kg liszt
50 dkg margarin
2 ek. só
2 tojás
1 dl tej
1 nagy tejföl
Kevés cukor
5 dkg élesztő
"Töltelék":
7 dkg vaj
3-4 fej lilahagyma
A élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A margarint gyorsan elmorzsoljuk a liszttel, melynek a közepébe mélyedést készítünk, abba tesszük a többi hozzávaló és összegyúrjuk. Pár órára hűtőbe tesszük.
Eközben a felolvasztott vajon megpirítjuk a félkarikára vágott hagymát.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk vékonyra és a hagyma felét elosztjuk rajta. 
 
A tésztát képzeletben 3 részre osztva a felső észt középre,az alsót pedig rá hajtjuk. Ezután mehet rá a maradék hagyma és a két szélét is behajtjuk a tészta feléig,majd ezt is félbe. 
 
1óra pihentetés következik.
Kinyújtjuk ujjnyi vastagra,pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapíros tepsire tesszük ahol fél órát pihen. Közép meleg sütőben, tojással lekenve készre sütjük.
Nagyon sok lett belőle,de nagyon gyorsan elfogyott.

4 megjegyzés:

  1. Szépek lettek csillagpogácsaként!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták, még nem ismertem eddig ezt a fajta receptet, de nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!

    VálaszTörlés
  4. Boldog békés Karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és szeretteidnek !

    VálaszTörlés