Első sütim ami az új sütőben sült. Jól választottam ki a receptet, nem kellett csalódnom. Ha édes-kelt tésztát készít valaki, bátran merem ajánlani. Én mostantól csak ezt használom majd. Talán sósan is ki fogom próbálni.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
15 dkg margarin
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
2 dl tej
Töltelék
1 cs vaníliás puding
3 dl tej
3 e.k cukor
10 dkg dió
Az élesztőt a langyos tej felében 1 ek. cukorral, csipet liszttel megszórva felfuttatjuk. Eközben a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a lágy margarint, tojások sárgáját, tejet és végül a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk, míg fényes, edény falától elváló tésztát kapunk. Kelesztő tálban pukkanásig, vagy meleg helyen duplájára kelesztjük.
A pudingot felfőzzük a tejjel és cukorral, kihűtjük, belekeverjük a dúrvára darált diót.
A tészta, ha kész, kinyújtjuk és kb 24 háromszöget vágunk ki. 2 módszerrel lehet:
Téglalapra nyújtani, 12 cm széles csíkokra vágni és azt háromszögekre osztani
vagy
2 cipóra osztani, kerekre nyújtani és cikkekre vágni.
(A recept szerint 0,5 cm vastagra kellene nyújtani, de papír vékonyra jobb szerintem, mert még kel a tészta pihentetéskor. Jobban szeretem, ha nem túl vastag a tészta)
A háromszögek egyik oldalára teszünk egy kis kanál tölteléket, megkenjük körbe a szélét fehérjével és feltekerjük. Sütőpapíros tepsin 15percig hagyjuk relaxálni, majd fehérjével lekenjük. 180 fokon kb 20 percig sütve aranybarna lesz.
A kimaradt tésztát, amire már nem jutott töltelék, kinyújtottam téglalapra, alaposan megszórtam fahéjas-poccukorral, feltekertem 1 cm szélesre vágtam és kisütöttem, mint "fahéja csiga" :-)
Remek, nagyon finomak lehetnek, szeretem az ehhez hasonló péksütiket
VálaszTörlésMicsoda fotó, micsoda csigák! :)
VálaszTörlésMegenném, az összeset :)
Guszták, és biztos finomak is!
VálaszTörlésKlasszak nagyon, imádom a kelt tésztákat, akár édesek, akár sósak! :))
VálaszTörlésNagyszerű nasi!
VálaszTörlésEzt anyuka, ezt készítsd el!
VálaszTörlésKiáltott fel a nagy fiam.
Nagyon guszták!
Nézz be hozzám, van egy díj a számodra!:)
VálaszTörléshttp://ildygastro.blogspot.com/2010/11/lovely-lettem.html