"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Jegeskávé torta


Nővérem 40.szülinapjára készítettem ezt az extrán krémes tortát. Ízében kissé kesernyés,nagyon kávés és a tejszínes. Na meg hűs,mint a jegeskávé.
Kávé rajongóknak kötelező!!!
Tesóm szerint nagyon eltaláltam, soha ilyen finomat nem evett és, ha megkérdeztem volna, hogy milyen tortát szeretne (meglepetés volt, miért kérdeztem volna ;-)))), akkor sem tudott volna jobbat kérni. Örülök, hogy sikerült örömet okozni!
Hozzávalók:
Piskótához
5 tojás
10 g nescafé
20 g kakaó
20 g tönköly(fehér)liszt
70 g xilit/eritrit
Krémhez:
2 cs karamell puding
6 dl tej (vagy ebból 1-2 dl kv is lehet)
5 dl tejszín (ennek az 1/5 része díszítésnek)
1 cs zselatinfix
1 e.k édesítő
2 e.k kakaó
2 e.k nescafé
Tetejére
80 ml tejszín
80 g étcsokoládé

A tejszíneket fagyasztóba tesszük!
A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
  A szoba-hőmérsékletű tojások fehérjét felverjük, a végén hozzáadva 3dkg "cukrot". A sárgáját kihabosítjuk a maradék "cukorral", hozzáadjuk a kv-t, egy e.k habot, a lisztet és a kakaót. Simára keverjük. Ha kész, kanalanként spatulával beleforgatjuk a habot is. Kis méretű, sütőpapíros tortaformába 160 fokon sütjük, tűpróbáig, kb 30-40 percig. Ha kihűlt, 4 lapba tudjuk vágni, olyan szép magas lesz.
A krémhez folytonos kevergetés mellett a pudingot felfőzzük, édesítjük, kihűtjük. A tejszínt habbá verjük, miközben fokozatosan szórjuk bele a zselatint. A kihűlt pudinghoz keverjük a 4/5 részét. Elfelezzük a krémet. az egyik feléből kiveszünk két kanállal egy kis tálkába és elkeverjük benne a kakaót meg a kávét, majd ezt visszakeverjük abba a részbe, amiből kivettük. 
Tortatálra helyezzük a tortakarikát(én folpackkal is kibélelem, hogy ne vegye át a fémes ízt a krém) és összeállítjuk a tortát:
Lap-világos krém fele-lap-sötét krém fele-lap-világos krém-lap és az utolsó adag sötét krémet a tetejére kenjük. A torta oldalára már nem kell hagyni belőle. 
Kb 1 órára fagyasztóba tesszük.
A tejszínt felmelegítjük, elzárjuk, beleszórjuk a felbarabolt csokit és egyneműre keverjük. A tortát a fagyasztóból kivéve leöntjük a csokival. Mindig a szélén kezdjük, ha ilyen folyós bevonatot szeretnénk, ha körben megvan, akkor a torta közepére öntjük és szétkenjük. Itt még egy óra fagyasztóban csücsülés következett. A tortának :-)))))
Tetejét tejszínhabbal, cukorgyönggyel (kakukktojás!!) díszítettem!
Amennyiben nem jeges tortát készítünk és egy nagyon lágy, krémes tortát szeretnénk, így pont jó!
Ha egy masszívabb, nem fagyasztott stabil torta kell, vagy egy dl tejszínnel kevesebbet használjunk, vagy 1,5 csomag zselatinfixet.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és igen finom lehet! Nyeltem nagyokat közben.Isten éltesse tesódat sokáig!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Éva a nevében is!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól hangzik, gratula! :-) Tényleg csak 20 g, azaz 1 evőkanál liszt kell hozzá?

    VálaszTörlés
  4. Illetve hány cm-es tepsiben sütötted?

    VálaszTörlés