"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Diótorta peonzával


Ez a torta zongorás külsőt kapott(alap ötlet  alliteráció oldaláról),ugyanis Nővérem fiának jövőre zongora lesz a hangszere a zeneiskolában.
Peonza rajongók az öccsével együtt,így nem volt kérdés,hogy valamilyen formában jelen legyen a tortán. Ezért azt külön megformáztam tragantból .
A tortával kissé meggyűlt a bajom. Pontosabban a krémmel. Az utolsó pillanatban újra tervezés volt. Riasztottam (másik) nővérem,így sikerült a két lányom mellett egy szinte új tortát összeraknom,alig 2 óra alatt.
Ami nagyon fontos egy diós tortánál,hogy a vajjal/margarinnal nem szabad spórolni. Sajnos muszáj bele sok! Egy adag krém esetében 20 dkg! Különben a krém nem áll meg. Ez volt az én vesztem is. Nem akartam egy tapado vajkrémet...
Végül ez lett a vége:
Hozzávalók:
Tészta:  
3x1 kis tejföl
3x1 tojás
3x 5e.k cukor
3x 6e.k dió
3x 4e.k liszt
3x1 k.k szódabikarbóna 
Fahéj
Ezekből 3 tésztát keverve,sütőpapíron kisütünk 3 lapot. 170 fokon kb 25 perc / db

Krém:
2 cs vanília puding
8 e.k cukor
8 dl tej
40 dkg!!!! vaj vagy margarin
20 dkg darált dió
(2 tábla feher csoki)

A krémhez a pudingot a tejjel felfőzzük. A végén elkeverjük benne a cukrot. Vízfürdőbe állítva kihűtjük. A margarint kihabositva kanalanként hozzákeverjük. Aztán a diót.
A végén biztos ami biztos alapon adtam hozzá fehér csokit is. Ehhez felolvasztottam a csokit. A krémbol keveset (egy dl) meglangyosítva hozzákevertem. Kicsit hagytam hűlni és lassan a többi krémet is hozzá adagoltam. (Ha beletesszük a fent írt margarin mennyiséget,akkor már nem lesz szükség a csokira)
A tortát karikába visszatéve töltöttem be,kissé behűtottem és körben is lekentem a krémmel.

Díszítés:
70 dkg fehér tragant
10 dkg fekete
10 dkg piros
Glazúrhoz:
Fél tojásfehérje
Kb 15-20 dkg porcukor
Néhány csepp citromlé
Fekete ételfesték
A tortát fehérre leburkoltam. Alulra egy vékony díszt sodortam pirosból. A zongora pillentyűket feketéből vágtam ki.
A hangjegyeket,a tetején a szegély díszt,és az oldalán a függőleges fekete csíkokat glazúrral rajzoltam.
Ehhez a fehérjét félig fekvertem majd apránként beleszitáltam a cukrot miközben kevertem. A citrom levét is hozzáadtam. Sűrűn folyó,íróka állagot kell kapni. Ennek a mennyiségnek kb a negyedét használtam fel. Ez azért írom le,mert a festés előtt érdemes kivenni belőle egy kisebb adagot és csak azt befesteni. (Viszont a tojásfehérje aligha szedhető kisebb adagra,igy a fél fehérjéből kell mázat készíteni)
A kész glazúrt zacskóba tettem,a sarkát kivágtam egy icipicit és megrajzoltam a vékony mintákat. Azután egy nagyobb lyukat vágtam a zacskóra és a szélét is kidíszítettem.



3 megjegyzés: