"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Farsangi fánk

Minden évben egyszer készítek fánkot. Imádjuk,de ez a nem túl egészséges desszert elég,ha ilyenkor,farsang idején az asztalra kerül. Bevált receptem van,amin idén sem változtattam.
Hozzávalók:
50dkg liszt
2dl tej
4 dkg élesztő (friss)
50 g porcukor
60 g vaj (olvasztott)
5 tojássárgája
A tejet meglangyosítjuk,belemorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk egy csipet cukorral és egy csipet liszttel. Langyos helyen hagyjuk,hogy felfusson. A lisztet,porcukrot,olvasztott vajat,tojást kelesztő tálba tesszük,majd beleöntjük a felfutott élesztős tejet. Fakanállal elkeverjük,aztán kézzel addig dagasztjuk míg elválik a kezünktől és szép sima buci lesz.
30 percig kb (duplájára ) kelesztjük. Fánk szaggatóval vagy egy nagyobb szájú pohárral kiszaggatjuk a fánkokat. A közepébe hüvelyk ujjal mélyedést nyomunk és hagyjuk őket megkelni. Eközben serpenyőben olajat melegítünk. Egy tányérra szalvétát teszünk-erre szedjük ki a fánkokat majd.
Ha az olaj felmelegedett (kis láng!!!),akkor lyukas felükkel lefelé tesszük bele a fánkokat. Fontos,hogy ekkor fedő alatt sussuk kb 2-3 percig mig világos színt kapnak. Megfordítva fedő nélkül ugyanennyi ideig sütjük.  Szalvétás tányérra tesszük.
Porcukorral,barack lekvárral tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése