"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Töki pompos

 
Tudom, nagyon hanyagolom a blogom így a babvárás utolsó heteiben. Nagyon szívesen sütök főzök még mindig, úgy ahogy ráveszem Magam a fotózásra is, de a publikálás nehézkes. Hogy miért? Azt ne kérdezzétek! Előfordult mostanában, hogy vendégek jöttek, nem készültem semmivel, de volt kedvem összedobni egy "könnyű" vacsit. Íme
Hozzávalók:
1 kg liszt
4 dl tej
1kk cukor
1 kk só
5-6 szem burgonya
1 élesztő (5 dkg)
Tetjére:
2 nagy tejföl
5 gerezd fokhagyma
30 dkg szalonna
1 szál kolbász
Lila és/vagy vöröshagyma ízlés szerint
Első körben az élesztőt 2 dl tejben felfuttatjuk és hozzáadjuk a cukrot. A krumplit félig megfőzzük, meghámozzuk, lereszeljük a nagy lyukú sajtreszelőn.
A következő lépésben már készre gyúrjuk az összes hozzávalót. Ha véletlen nem állna össze, kevés vizet is adjatunk hozzá. A tésztát langyos helyen megkelesztjük.
Ebből a mennyiségből 2 nagy gáztepsi méretű lapot nyújtunk.
Sütőpapíros tepsin 10-10perc alatt elősütjük. A hagymát, szalonnát, kolbászt kedvünk szerint kockázzuk, karikázzuk, daraboljuk. (nekem volt ilyen és olyan hagymám is, mert az egyik maradék volt :-) )
Az elősütött tésztát megkenjük fokhagymás tejföllel, megszórjuk a szalonnával, kolbásszal, hagymával és visszatoljuk a sütőbe, míg a feltétek rásülnek.
Baráti beszélgetésekhez, sörözéshez, borozáshoz remekül illik.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta ! A lányomtól kaptam ezt a receptet nagyon finom. Valóban jó régen hallattál magadról. Mikorra várod a babát? Gondolatban szorítok neked vigyázzál magadra!

    VálaszTörlés
  2. Imádom, szép tatalmas pompos lett

    VálaszTörlés