"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Meggy lekvár

Lekvár, lekvár, lekvár. Azt hiszem idénre vége. A szilva lenne még, de annyira nem vagyok "elhivatott", hogy annak neki álljak, ugyanis abból aztán végképp kevés fogy nálunk.
A klasszikus receptemmel készítettem ezt is
Hozzávalók:
5 kg meggy
Kilónként 30 dkg cukor (itt 1,5kg)
Szalicil
A meggyet előző nap lecukrozzuk( kb fél kiló cukorral), mert különben nagyon sokáig kellene főzni. Másnapra jó sok levet enged, amit másnap felforralva meggyszörpnek tehetünk el.
A meggyet feltesszük főni. Én kb 1 órát főztem, AZ utolsó negyed órában adjuk hozzá a maradék cukrot. Ha ezzel is felforrt, botmixerrel nagyjából szétzúzzuk az egybe maradt gyümölcsöket.
Előkészített üvegekbe merjük, a tetejére pedig 1-1 késhegynyi szalicilt szórunk. EZ lassabban fogy Nálunk, mint a többi lekvár, ezért biztos, ami biztos...
Hideg dunsztban kihűtjük.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a meggy lekvárt, de sajnos csak amit boltban veszek az pedig nem olyan mint a házilag elkészített. Nagyon jó lehet ha tudsz eltenni, milyen jó az télen süteménybe!

    VálaszTörlés
  2. Nekem is a kedvencem:) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés