"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Sárgabarack lekvár

Mint mindent, ezt is kicsit késve publikálom. Talán 2-3 hete készítettem, mikor még javában barack szezon volt. Mint a lekvárjaimat általában, ezt sem bonyolítottam túl. Barack és cukor...Ennyi.
Ha az arányokat jól keverjük, akkor a cukor is tartósítja, így nem kell egyéb, nem éppen egészséges tartósításhoz nyúlni.

Hozzávalók:
10 kg barack
Kilónként 30 dkg cukor, tehát 3 kg.

A barackokat megmossuk, vizet forralunk. Tészta szűrőben a vízbe mártva leforrázzuk azokat( így könnyen le lehet húzni a héját) felezzük és kimagozzuk.
Egy jó nagy fazékba feltesszük a cukor 2/3-ával főni. Megvárjuk míg a hab elfő a tetejéről, hozzáöntjük a maradék cukrot és egyszer felforraljuk. Ha darabosan szeretjük akkor kész, de Én össze turmixolom.
Előkészített 1 kg-os üvegekbe merjük. 8 db üveg lett tele. Kupakkal lezárva alaposan paplanba bugyoláljuk és ebben a száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom tud lenni a házi baracklekvár, és az biztos hogy nem romlik meg ha felbontja az ember! Mert ezek a boltiak olyanok, hogy hiába teszem bontás után hűtőbe akkor is megpenészedik olyan hamar! Guszta a lekvárod!

    VálaszTörlés