"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Meggyes grízgombóc

 
A gombóc lényege, hogy újra hasznosíthatjuk vele a már "megaludni" készülő tejet. Mielőtt teljesen megsavanyodna, de már elkezdett, remek desszert készíthető belőle kis idő és energia ráfordítással.
Hozzávalók:
1 liter tej
1 bögre gríz
2 marék meggy
1kk vaníliás cukor
Cukor ízlés szerint
Zsemlemorzsa
10 dkg teavaj
A tejet forraljuk, hozzáadjuk a grízt és addig főzzük, míg megdagad úgy, hogy egy formázható massza legyen. (ha esetleg kicsi volt a bögrénk, pótolhatunk búzadarát hozzá)Belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, magozott-felezett meggyet.
Vajat megolvasztjuk, megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Én ehhez is szoktam cukrot adni még pirítás közben, hogy szebb színt és jobb ízt adjon a morzsának.
A grízes keverékünkből galuskát vagy gombócot formázunk, megforgatjuk a morzsában és porcukorral tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése