"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Máglyarakás szelet


Mint azt már megszokhatták követőim,hagyományosan szinte semmit nem készítek. Igyekszem mindent egy icipicit egészségesebbé tenni. Így történt a máglyarakással is,amiből a bolti kenyeret szerettem volna kihagyni.
Hozzávalók
Tészta:
10 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt
5 dkg zabliszt
5 dkg xilit/eritrit
Fél cs sütőpor
4 tojás sárgája
7.5 dkg vaj
Tej
Töltelék:
1 kg alma(tisztítva)
3 dl cukirmentes lekvár (Nálam csakis barack)
10 dkg darált dió
Tetejére:
4 tojásfehérje
2 e.k. lekvár
1 dkg xilit/eritrit
Előkészítjük az almát. Pucoljuk,magozzuk,reszeljük,fahéjjal megpároljuk. Kihűtjük.
Kikeverjük simára a tészta hozzávalóit,annyi tejjel amitől sűrűn folyó masszát kapunk. Kb 20×25-ös tepsiben 170 fokon elősütjük. Mikor már kérges a teteje,jó.
A fehérjét csipet sóval habbá verjük,a végén hozzáadva az édesítőt és a lekvárt.
Kivesszük a sütőből a tésztát,megkenjük lekvárral,megszórjuk dióval,ráhalmozzuk az almát. A tetejére kanalazzuk a habot, kanál hátuljával megcsúcsozzuk. Visszatoljuk a sütőbe. 180 fokon 10 percig,majd 150 fokon kb 20 percig sütjük.



1 megjegyzés: