"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Tejszínes gesztenyetorta


Keresztfiunk születésnapjára készítettem a tortát. Fejben kitaláltam, hogy a gesztenye ízvilág jó volna,ugyanis azt Mindenki szereti. A csokit is,de az már a könyökömön jön ki. Megkérdeztük az ünnepeltet és anélkül, hogy tereltük volna bármilyen íz fele, Beni is gesztenyét kért :-)
A tésztája a csíkos süti receptje alapján készült. Két diós és egy mákos.
Krém:
1 cs vanília puding
4 dl tej
2cs 250 g-os cukormentes gesztenye( ha cukros, akkor kevesebb kell a pudinghoz)
4 dl tejszín
40 g kész zselatin
2 e.k porcukor
A lapokat egyesével sütöm mindig ebből a tésztából. A krémhez a pudingot hideg tejjel elkevertem,fefőztem. Amikor elzárom alatta a lángot,akkor keverem bele a cukrot,igy kisebb az esély leégetni :-) Kihűtjük és hozzáadjuk a gesztenye masszát,amiből egy pici darabot meghagyunk díszítésre.
A tejszínt hideg állapotban habbá verjük, a végén a porcukrot hozzáadjuk.
A zselatint mindig először beáztatjuk négyszeres mennyisegű vízben. Itt 8g-ot,32g vízben. Megvárjuk,hogy megdagadjon és felmelegítjük,de nem forraljuk.
Ha langyosra hűlt elkeverjük 1 e.k tejszínnel. Majd még eggyel és még eggyel.... Majd az összes tejszín habbal. Ezt a zselatinos tejszín habot a gesztenyés pudinghoz adjuk és a tortát betöltjük vele. 1/4 krém az első lapra ami diós,rá a mákos,aztán 1/4 krém,diós lap és végül a maradék 1/4 krémmel bevonjuk a torta tetejét és körben is. A maradék krémet habzsákba töltjük és tetszőlegesen díszítjük vele a tortát. Ráreszeljük a meghagyott pürét a nagy lyukú reszelőn,valamint friss sült gesztenyével feldobjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése