"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Aranygaluska, a No1

Azt hiszem egyszer már készítettem aranygaluskát, de annyit kellett vele pepecselni, mire minden galuskát egyenként vajaztam és dióba mártottam, hogy azt mondtam többet nem... Na, de most már tudom, hogy-hogy kell egyszerűbben. Méghozzá kislányom segítségével :-)

Hozzávalók:
5dkg porcukor
50dkg liszt
5dkg vaj
5dkg élesztő
6 g
2 db tojás
2,5dl langyos tej
2 db citrom héja
Bevonáshoz:
10dkg olvasztott vaj
20dkg darált dió
10 dkg cukor 
Vanília öntet:
1,8 l tej
2cs vanília puding
2 vaníliarúd
8e.k cukor
A langyos tejet és az élesztőt a kelesztőbe tesszük, megszórjuk némi liszttel,cukorral,lezárjuk és várjuk,h felfusson. A többi hozzávalót mind beleöntjük a kelesztőtálba és sima tésztává dolgozzuk. Fél óráig kelesztjük langyos helyen. Lisztezett nyújtón 2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval maradék nélkül kiszaggatjuk. Vajazott, lisztezett 25*30as tepsibe pakoljuk, nem túl szorosan egymás mellé. A vajat megolvasztva alaposan megkenjük, cukros dióval megszórjuk.
 További 30 percig kelesztjük. 180fokon 40 percig sütjük, ellenőrizzük.
Közben elkészítjük a vanília öntetet. Nagyon sok tojás és több idő kell az igazi öntet elkészítéséhez, ezért csaltam és pudingot használtam. Így is jó lett a végeredmény. A pudingport elkeverjük 2dl tejjel, kis lángra tesszük és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a maradék tejet, kikapart vanília belsejét és felforraljuk. Mikor elzártuk alatta a gázt, hozzáadjuk a cukrot is, elkeverjük.
Langyos vaníliaöntettel tálaljuk.

       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése