"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Zöldfűszeres kalács


Fenséges, puha, fűszeres kalácsot sütöttem családom nagy örömére. A fokhagyma és bazsalikom olyan ízvilágot kölcsönöz neki, hogy nem is kíván az ember hozzá sem vajat, sem mas feltétet.
Hozzávalók:
3 dl tej
5 dkg élesztő
1 e.k cukor
1 tojás
1 e.k só
50 dkg liszt
Tetejére: 1 tojássárgája
Töltelék:
10 dkg teavaj
4-5 gerezd fokhagyma
1 e.k bazsalikom (vagy kapor vagy ízlés szerint bármi) A tejet meglangyosítjuk a kelesztő tálban, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és pár percet pihentetjük. Hozzáadjuk az elkevert tojást, a lisztet és szilikon keverővel egynemű tésztává keverjük. Rátesszük a tetőt és pukkanásig kelesztjük. Olajozott szilikon lapon ujjnyi vastagra nyújtjuk és megkenjük a fűszeres vajjal. Feltekerjük, középen hosszában félbevágjuk, összefonjuk és az UltraPro edénybe helyezzük. Lekenjük a tojássárgájával és 200 fokon. 30-35 percig sütjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése