"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Nyers áfonyás-szamócás torta

Beszippantottak a nyers desszertek. Próbálkozom próbálkozom.... Ez egy saját találmány,a megszokott datolyás alappal,de most földimogyoró krémmel.
Hozzávalók
Tèszta:
10 dkg dió/mogyoró
10 dkg datolya (friss vagy áztatott )
2 dkg napraforgó (sós)
Krém :
20 dkg sótlan földimogyoró (áztatott)
80g  kókuszzsír
70 g méz
1 k.k őrőlt vanília 
1 citrom leve
12-12 dkg áfonya és szamóca
A datolyát,ha friss,nem kell áztatni. Ha aszalt, minimum egy órára vízbe tesszük.
A mogyorót legalább 4 órán keresztül áztatjuk
Az alap hozzávalóit aprítóban jól összedolgozzunk,kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk.
Az áztatott mogyorót addig dolgozzuk az aprítóban míg krémes állagú lesz. Ez kb 15 perc. Ha a gépünk feldobálná,néhány csepp vizet,majd a kókuszzsírt is adjuk hozzà. Ha elérte a megfelelő állagot,mehet bele a citrom leve,vanília,méz és ezt is összedolgozzuk a géppel.  Kettévesszük,felét az áfonyával összeaprítjuk,rásimítjuk a mogyorós alapra és fagyasztóba tesszük fél órára. Eközben a krém másik felét visszarakjuk a gépbe,és az eperrel pürésítjük A torta tetejére simítjuk.
Érdemes visszatenni egy órára a fagyasztóba vagy néhany órát a hűtőben pihentetni mielőtt felvágjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése