A kalács húsvétra való+a szaloncukor nem fogy el karácsonykor=szaloncukros kalács
Remek találmány!
Az Én ötletem :-)))))
Hozzávalók:
3 tojássárgája
4 dl tej
Csipet só
6 dkg cukor
2 e.k. olaj
5 dkg élesztő
60dkg liszt, ebből 20 dkg jó, ha rétesliszt
1 citrom héja
Töltelék:
Szaloncukor
20dkg mazsola
A mazsolát beáztatjuk.
Az élesztőt 2 dl langyos tejben felfuttatjuk, majd az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk és alaposan kidagasztjuk. Langyos helyen duplájára, vagy kelesztő tálban pukkanásig kelesztjük.
A tésztát 2 részre osszuk majd mindkettőt 3-3-ra. 2db-ot magunkhoz veszünk és kb fél cm vastag, nagyjából 40 cm hosszú oválist vagy téglalapot nyújtunk belőlük. Az egyiket megszórjuk a mazsola 1/3-ával, ráterítjük a másik tésztát, amire hosszában, egymás után sorakoztatjuk a szaloncukrokat és feltekerjük.
Ezt a maradék 2*2 tésztával is megismételjük. Amikor mindhárom megvan, végeiket egymásra rakjuk, jól összenyomjuk és "befonjuk".
Langyos helyen fél órát kelesztjük, tojás sárgájával megkenjük és csillogó-barnára sütjük.