"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Rákóczi túrós "R" verzió

"R",mint reform...egészségesebb... Ez általában fehér liszt és finomított cukor menteset jelent a blogomon. Van hogy liszt és bármilyen édesítő mentes. Van hogy ch csökkentett... Van,hogy nyers,vegán,stb... Bármit kipróbálok ami a szerveztenek jobb lehet,mint a hagyományos étkezés. Persze nem mindenkinek jön be minden. Ki-ki szemezgessen a számára megfelelő receptek közül. Nem vagyok szakember sem dietetikus! Csak egy Feleség,egy Anya aki a legjobbat akarja a család asztalára tenni és aki a sport mellett igyekszik egészségesen táplálkozni.
Ezennel egy "R" rákóczi túrós,tökéletesre fejlesztett receptjét osztom meg Veletek! Vigyázat! Gyorsan fogy és nem lehet abbahagyni! Általában kis családomnak 20x20-as tepsiben sütök,mert elég annyi,de ebből nem! Ebből kell a nagy tepsi!

Hozzávalók (25x35-ös tepsi):
10dkg darált kókusz
10 dkg darált zabpehely
10 dkg darált zabkorpa (zabbal helyettesíthető akár részben v egészben)
8 dkg xilit/eritrit
1 cs sütőpor vagy 1kk szódabikarbóna
8 dkg kókuszzsír
2 tojás
1 e.k tejföl
Túrós rész
75 dkg túró
1e.k folyékony édesítő
1 nagy citrom héja
4 tojás sárgája
Kenni:
1 bébiételes üvegnyi sárgabarack lekvár
Hab:
4 tojásfehérje
2 dkg xilit / eritrit
2 e.k lekvár
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és sütőpapíron kinyújtjuk, kézzel itt ott rásegítve, igazítva.
A túrós rész hozzávalóit összeturmixoljuk és a tésztára simítjuk. 180 fokos sütőben kb 25 percig sütjük. Látni fogjuk, ha a túró megsült. Az utolsó 5 percben felverjük a tojáshabot, végén hozzáadva a "cukrot" és a lekvárt. A tepsit kivesszük, a túróra kenjük a lekvárt majd a habot vagy csillagcsöves zsákból rányomjuk, vagy egyszerűen rákenjük. Nálam mindkét verzió készült már.
5 percig 180 fokon, majd 150 fokon kb negyed óráig sütjük. A habot ha kisse megnyomkojduk, nem ragad és rugalmas. Ekkor kész. Sütőben hagyjuk kihűlni.
(Második adag,hab csak rákenve)

Jegeskávé torta


Nővérem 40.szülinapjára készítettem ezt az extrán krémes tortát. Ízében kissé kesernyés,nagyon kávés és a tejszínes. Na meg hűs,mint a jegeskávé.
Kávé rajongóknak kötelező!!!
Tesóm szerint nagyon eltaláltam, soha ilyen finomat nem evett és, ha megkérdeztem volna, hogy milyen tortát szeretne (meglepetés volt, miért kérdeztem volna ;-)))), akkor sem tudott volna jobbat kérni. Örülök, hogy sikerült örömet okozni!
Hozzávalók:
Piskótához
5 tojás
10 g nescafé
20 g kakaó
20 g tönköly(fehér)liszt
70 g xilit/eritrit
Krémhez:
2 cs karamell puding
6 dl tej (vagy ebból 1-2 dl kv is lehet)
5 dl tejszín (ennek az 1/5 része díszítésnek)
1 cs zselatinfix
1 e.k édesítő
2 e.k kakaó
2 e.k nescafé
Tetejére
80 ml tejszín
80 g étcsokoládé

A tejszíneket fagyasztóba tesszük!
A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
  A szoba-hőmérsékletű tojások fehérjét felverjük, a végén hozzáadva 3dkg "cukrot". A sárgáját kihabosítjuk a maradék "cukorral", hozzáadjuk a kv-t, egy e.k habot, a lisztet és a kakaót. Simára keverjük. Ha kész, kanalanként spatulával beleforgatjuk a habot is. Kis méretű, sütőpapíros tortaformába 160 fokon sütjük, tűpróbáig, kb 30-40 percig. Ha kihűlt, 4 lapba tudjuk vágni, olyan szép magas lesz.
A krémhez folytonos kevergetés mellett a pudingot felfőzzük, édesítjük, kihűtjük. A tejszínt habbá verjük, miközben fokozatosan szórjuk bele a zselatint. A kihűlt pudinghoz keverjük a 4/5 részét. Elfelezzük a krémet. az egyik feléből kiveszünk két kanállal egy kis tálkába és elkeverjük benne a kakaót meg a kávét, majd ezt visszakeverjük abba a részbe, amiből kivettük. 
Tortatálra helyezzük a tortakarikát(én folpackkal is kibélelem, hogy ne vegye át a fémes ízt a krém) és összeállítjuk a tortát:
Lap-világos krém fele-lap-sötét krém fele-lap-világos krém-lap és az utolsó adag sötét krémet a tetejére kenjük. A torta oldalára már nem kell hagyni belőle. 
Kb 1 órára fagyasztóba tesszük.
A tejszínt felmelegítjük, elzárjuk, beleszórjuk a felbarabolt csokit és egyneműre keverjük. A tortát a fagyasztóból kivéve leöntjük a csokival. Mindig a szélén kezdjük, ha ilyen folyós bevonatot szeretnénk, ha körben megvan, akkor a torta közepére öntjük és szétkenjük. Itt még egy óra fagyasztóban csücsülés következett. A tortának :-)))))
Tetejét tejszínhabbal, cukorgyönggyel (kakukktojás!!) díszítettem!
Amennyiben nem jeges tortát készítünk és egy nagyon lágy, krémes tortát szeretnénk, így pont jó!
Ha egy masszívabb, nem fagyasztott stabil torta kell, vagy egy dl tejszínnel kevesebbet használjunk, vagy 1,5 csomag zselatinfixet.

Tejszínes csokoládétorta liszt és cukor nèlkül


A blogomon már megtalálható egyik kedvenc edzőm tortája. Most a másik kedves edzőm szülinapja is eljött. Mivel óra után köszöntöttük meg, fontos volt, hogy a torta minél egészségesebb legyen. Gabi csokirajongó, így az íz nem volt kérdéses.
Hozzávalók:
Piskóta:
5 tojás
2 dkg darált kókuszreszelék
3 dkg kakaópor
5 dkg xilit/eritrit
Krém:
6 dl tej
2 cs ét pudingpor
1 e.k édesítő
3 dl tejszín(30%)
1 cs zselatinfix
Ganache:
60 ml tejszín
60 g 45 %-os étcsokoládé
A tészta hozzávalóiból piskótát készítünk. A szoba-hőmérsékletű tojást szétválasztva a fehérjét laza habbá, majd 2 dkg eritrit/xilit hozzáadásával kemény habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a maradék xilit/eritrittel, hozzáadjuk a kókuszt, elkeverjük, beleforgatunk egy nagy kanál habot, majd a kakaót is. Ezután óvatos üzemmódra váltva, az összes habot beleforgatjuk. 
10 szeletes kapcsos tortaformát kinyitva sütőpapírra állítottam , körbe ráhajtottam a papírt és így öntöttem bele a piskótát. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 150 fokon 20 percig sütöttem. 3 lapra vágtam.
A krémhez közben a pudingot kikevertem 2 dl tejjel, majd hozzáadtam a többit is és folyamatosan keverve sűrűre főztem, a végén pedig hozzáadtam az édesítőt. 
A tejszínt habbá vertem. Közben lassan a zselatinfixet is beleszórtam. A kihűlt pudingoz óvatosan hozzáforgattam a habot. Kb mikor a hab fele volt még csak benne, megkentem vele az első, tortakarikába visszatett lapot. Ezután hozzáadtam a maradék habot. Második lapot ráhelyezve ismét kentem, majd harmadik lap és újra kentem, a krémből kb 5 evőkanállal hagytam és sima csöves habzsákba töltötte.
A tortát néhány órára hűtőbe tettem.
A ganache-hoz a tejszínt felmelegítettem és az aprított csokit hozzáadva simára kevertem. Mikor langyosra hűlt, a behűtött tortára kentem, Ehhez az oldalán lefolyó csokoládé bevonáshoz először a szélén körbe kell csorgatni a ganachet, kicsit segítve, hogy leszaladjon az oldalán, majd utána szétkenni a maradékot a torta tetején, Fent még tudunk korrigálni, ha gyorsan köt a csoki, felforrósított fém spatulával vagy késsel. Viszont az oldalán ekkor már nem tudjuk lecsorgatni, ezért fontos a sorrend!
Tetejére buborék fóliával készült lapokat és csoki szalagokat készítettem.

"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is" (https://www.facebook.com/groups/482203331887150/)