"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Almás "semmi"

A töknél már megírtam a "semmi" történetét. Azóta minden ilyen reszelt zöldségből-gyümölcsből, ezzel a technikával készült étel "semmi" .Pl ez is almás semmi :-)
Hozzávalók:
1-1,5 kg alma pucolva
Cukor
Fahéj
2 tojás
1 citrom héja
Olaj a sütéshez
Az almát lereszeljük, lecukrozzuk, fahéjat szórunk rá,belereszeljük a citrom héját, állni hagyjuk. Nem nyomjuk ki a levét, de, ha sok van, öntünk le belőle. Hozzáadjuk az egész tojásokat, egyneművé keverjük és annyi lisztet teszünk hozzá, amennyit felvesz, hogy sűrű, kanalazható massza legyen. Olajat forrósítunk, evőkanállal beleszaggatjuk és barnára sütjük. Fahéjas porcukorral megszórva fogyasztjuk.

Görög rakott burgonya

Íme a legújabb kedvenc ételünk. Ezelőtt nem készítettem még, de barátnőm hozott Nekem és nagyon ízlett. Amint lett konyhám, ki is próbáltam. Csodálatos az ízvilága!
Hozzávalók:
1 e.k vaj
1 hagyma
1,5 kg burgonya
70 dkg darált hús
0,5 liter tejszín
Feta sajt (20 dkg)
1cs görög rakott burgonya alap
Só, bors, friss bazsalikom
A burgonyát meghámozzuk és karikára vágjuk. Az apróra vágott hagymát egy nagyobb lábasban vajon megpároljuk, hozzáadjuk a húst. Ha fehér már, felöntjük a tejszínnel, alaposan megfűszerezzük és hozzáadjuk a burgonyát. 5percig együtt forraljuk, eközben kivajazunk egy jénait, vagy kerámia tálat. Beleöntjük a húsos tejszínes burgonyát, a tetejére szórjuk a kockára vágott feta sajtot és kb 45 percig sütjük, de legjobb, ha a krumpli puhulásást ellenőrizzük. Kochára vágva melegen vagy hidegen is isteni.


Kedvenc meggyes süti

Anditól vettem ezt a receptet. Tudtam, hogy Nekünk ez nagyon be fog jönni. Bár azt nem sejtettem, hogy nővérem is egyből lecsap a receptre. Sajnos a fotók nem túl jó minőségűek, de ez a süti is Nővéreméknél lakásunk időszakában, egy buli alkalmával készült és pikk-pakk elfogyott.
Hozzávalók:
Tészta:
10dkgmargarin
20dkg liszt
8dkg porcukor
egy csipet sütőpor
1 tojás
Töltelék:
1 cs vanília puding
3dl tej
3 ek cukor
2 pohár tejföl
Egy üveg meggy befőtt.
 Öntet:
1/2 liter meggylé
2 csomag tortazselé.

A lisztet összekeverjük a sütőporral,hozzáadjuk a cukrot,a tojást,és a margarint.Összegyúrjuk,kis időre hűtőbe tesszük.Ezután 1cm vastagra nyújtjuk,és a kikent tepsibe fektetjük (20*30).
Megfőzzük a vanília pudingot.A még forró pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt,és ráöntjük a tésztára, majd a tetejére szórjuk a magozott meggybefőttet.
 Előmelegített sütőben 25 percig 175 fokon sütjük.
 A meggy levéből és a tortazseléből megfőzzük az öntetet,leöntjük vele a meleg süteményt.Lehűtjük és tálaljuk.

Bolognai és tejszínes-gombás lasagne

 
Tészta-tészta-tészta... Amint látjátok, imádjuk. Minden formáját és ízét.
Sajnos sok fotóval nem tudok szolgálni, mert családi összejövetel volt és amint kivettem a sütőből és
 felvágtuk, el is fogyott mindkét tepsivel. Kétféle készült. Az egyik a hagyományos bolognai ízesítéssel, a másik pedig tejszínes-gombás.
Hozzávalók a bolognaishoz:
12 db lasagne tészta lap
1 hagyma
60 dkg darált hús
2 sűrített paradicsom
Ketchup
Só, bors, oregánó, bazsalikom
Besamell mártás (4 ek liszt, 10dkg teavaj, tej, só, bors, szerecsendió)
Reszelt sajt
A  hagymát apróra vágva üvegesre pároljuk, megpirítjuk rajta a húst. Ha fehér, hozzáöntjük a paradicsom pürét, amivel még egy kicsit összepirítjuk. Felengedjük 4-5 dl vízzel, ízesítjük a fűszerekkel - nem spórolva azokkal- és készre főzzük. 
Eközben elkészítjük mindkét adag besamell mástást. 4 e.k lisztet a vajon megpirítunk és folyamatos keverés mellett annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrűn folyó masszát kapjunk. Felforraljuk, sóval, fehér borssal, szerecsendióval ízesíthetjük.
Kivajazott tepsibe vagy jénaiba fektetünk 4 tésztát, megkenjük a besamellel, a hús harmadát szétosztjuk rajta, rétegezzük tészta-hús-tészta-besamell-hús-reszelt sajt. Fél óra alatt készre sütjük
Hozzávalók a gombáshoz:
12 db lasagne lap
1 hagyma
60 dkg darált hús
40 dkg gomba
0,5 dl főzőtejszín
Só, bors
Besamell mártás
A gombás teljesen így készül, azzal a különbséggel, hogy a gomba, majd a hús pirításával kezdünk.

Márványos piskóta-meggyel

 
Ha valami egyszerű, mint a raklap, akkor ez az!
Nem egy "gasztrocsoda", de, ha azonnal kell valami süti, akkor megfelel. Az alapanyagai általában minden konyhában megtalálhatóak, kivéve a színes cukor, de az nem kell feltétlen.
Hozzávalók:
5 tojás
25 dkg cukor
25 dkg margarin
25 dkg liszt
1 sütőpor
Kakaópor, színes cukor
A tojások sárgáját kikeverjük habosra a cukorral és a margarinnal. A fehérjét felverjük habnak és óvatosan az előző keverékbe forgatjuk.A lisztet és a sütőport összekeverve hozzáadagoljuk a tésztához és simára keverjük. Egy normál 20*30-as tepsibe sütőpapírt teszünk és a tészta kb 1/3-át kanállal halmokban "belecsapjuk" . A maradék tésztát 2 felé osztjuk. Az egyikhez színes (vattacukor) cukrot kevertem, másikhoz 2 e.k kakaót. Ezt a két színt is szétosztjuk a tepsiben kanalanként úgy, hogy minél színesebb legyen. A tetejét megszórjuk egy üveg vagy 0,5 kg meggyel. Közép meleg sütőben, tűpróbával ellenőrizve készre sütjük.

Kelkáposzta ágyon sült zöldséges csirkecomb barnarizzsel

A Pataki tál pályázatról lecsúsztam, mert akkor hallottam róla először, mikor már lezárták, de így legalább eszembe jutott, hogy Nekem is van olyan edényem. Volt otthon kelkáposztám, vettem némi répát, fehérrépát és összeállítottam ezt a finom és egészséges étket. Akár a VKF-re is beküldhettem volna, csak nem volt időm.
Hozzávalók:
8 db csirkecomb
Jamie Oliver fokhagymás szósz
Só, bors, friss bazsalikom
2 répa
1fehérrépa
1 hagyma
fél fej kelkáposzta
1 paprika
1 paradicsom
1 cs barna rizs
petrezselyem
Pataki tálat minimum fél órára beáztatjuk.
A csirkét befűszerezve, szósszal nyakon öntve, friss bazsalikommal megszórva betesszük a hűtőbe, míg a zöldségekkel foglalatoskodunk.  A répát, gyökeret kereszteben félbe vágjuk, majd szeletekre és azokat is hosszú csíkokra, hagymát-paprikát-paradicsomot karikára vágjuk, káposztát leveleire szedjük. A tálban beágyazunk a husinak a káposztával, és a zöldség 1/3-ával. Ráhelyezzük a húsokat és a maradék zöldséget. Lefedve langyos sütőbe tesszük és fél óránként 50 fokkal emeljük a hőfokot, egészen 200-ig. Az utolsó 10 percben, ha már szinte puha a comb, fedő nélkül sütjük, hogy szép színt kapjon.
A barna rizst 45percig főzzük, petrezselyem zölddel összekeverjük.

Chillis bab bográcsban

 
Uppsz, egy elmaradt bejegyzés
. Nem tudom miért nem publikáltam eddig. De most ebben a hűvös, csapadékos időben, képzeletben üljetek Velem a tűz köré és együnk a jó csípős chillis babból. Nem csináltam semmit máshogy, mint azt tűzhelyen szoktam.
Hozzávalók aránya ugyanaz, csak dupla mennyiségű.
Érzitek ahogy a tűz melege simogat? És a illatát?
Jó étvágyat!

Újabb figyelmesség-köszönöm!

Annyira jó dolog, mikor az ember díjat kap! Jó érzés tudni, hogy gondolnak Rám... És az is jó érzés, hogy tovább adhatom! Köszönöm!

Azok, akiknek továbbadnám:

Szezámos csirkemáj

 
A csirkemáj jóbarátunk. Lehet az rezstelt, sült vagy rántott, esetleg pizzafeltét, bárhogy jöhet! Egy a lényeg jó főszeres legyen. Ritkán rántok májat, mert már "megégettem" vele magam. Szó szerint. Ezért kellett kitalálni valamit rá. A neten láttam, hogy Valaki(ha Magadra ismersz ne haragudj, kerestem, hogy kitől lestem, de nem találok rád) sütőben ránott májat. Na Nekem sem kellett több, azonnal neki is láttam.
Hozzávalók:
0,5 kg csirkemáj
Panírhoz liszt, tojás zsemlemorzsa, szezámmag
Só, bors, majoranna.
A májat nagyon-nagyon befűszerezzük, lisztbe, felvert tojás, végül szezámos zsemlemorzsában hempergetjük. Vékonyan kiolajozott tepsiben, közepes hőmérsékleten fólia alatt sütjük 20 percet, levéve fóliát addig, míg szép színt kap.
Petrezselymes burgonyához teavajat hevítünk, 2 csokor apróra vágott petrezselymet megpárolunk rajta. A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és a petrezselyemhez keverjük.

Diós-vaníliás kifli és fahéjas csiga

 
Első sütim ami az új sütőben sült. Jól választottam ki a receptet, nem kellett csalódnom. Ha édes-kelt tésztát készít valaki, bátran merem ajánlani. Én mostantól csak ezt használom majd. Talán sósan is ki fogom próbálni.
 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
15 dkg margarin
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
2 dl tej
Töltelék
1 cs vaníliás puding
3 dl tej
3 e.k cukor
10 dkg dió
Az élesztőt a langyos tej felében 1 ek. cukorral, csipet liszttel megszórva felfuttatjuk. Eközben a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a lágy margarint, tojások sárgáját, tejet és végül a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk, míg fényes, edény falától elváló tésztát kapunk. Kelesztő tálban pukkanásig, vagy meleg helyen duplájára kelesztjük. 
A pudingot felfőzzük a tejjel és cukorral, kihűtjük, belekeverjük a dúrvára darált diót.
A tészta, ha kész, kinyújtjuk és kb 24 háromszöget vágunk ki. 2 módszerrel lehet:
Téglalapra nyújtani, 12 cm széles csíkokra vágni és azt háromszögekre osztani
vagy
2 cipóra osztani, kerekre nyújtani és cikkekre vágni.
(A recept szerint 0,5 cm vastagra kellene nyújtani, de papír vékonyra jobb szerintem, mert még kel a tészta pihentetéskor. Jobban szeretem, ha nem túl vastag a tészta)
A háromszögek egyik oldalára teszünk egy kis kanál tölteléket, megkenjük körbe a szélét fehérjével és feltekerjük. Sütőpapíros tepsin 15percig hagyjuk relaxálni, majd fehérjével lekenjük. 180 fokon kb 20 percig sütve aranybarna lesz.
A kimaradt tésztát, amire már nem jutott töltelék, kinyújtottam téglalapra, alaposan megszórtam fahéjas-poccukorral, feltekertem 1 cm szélesre vágtam és kisütöttem, mint "fahéja csiga" :-)

VKF 38. Csokis-zabpelyhes

Egyszerű, finom és egészséges. Ez jellemzi ezt a desszertet! És még akkor arról nem is beszéltünk, hogy mennyire egyszerű elkészíteni és nem mellesleg nagyon jól tárolható. Nem szárad ki és nem lesz gumis. Ezekkel az érvekkel remélem sokatokat meggyőztem, hogy érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
7,5dkg zabpehely
7,5dkg teljes kiörlésű liszt
1 kk szódabikarbóna
2 púpos kanál púpozatlan "igazi" kakaó
5 dkg fekete csokoládé
15 dkg puha vaj
15 dkg méz
1 tojás
5 dkg zabpelyhet pár perc alatt serpenyőben illatosra pirítunk, langyosra hűtjük, porrá daráljuk. Két tálban keverem. Az egyikbe mehet a zabpehelylisztem, a maradék zabpehely, a teljes kiőrlésű liszt, szódabikarbóna, kakaó és a falatokra vágott étcsoki. A másik tálban habosra keverem a mézet, vajat, tojást.
Kézzel diónyi golyókat formálunk belőle, sütőpapíros tepsibe tesszük és kb fél cm vastagra lenyomkodjuk. 200 fokon 8 percig sütjük. Megvárjuk míg kihűl, csak utána vesszük le a tepsiről.

Mátrai borzaska lilahagymás sütőtökkel

Konyhámban készült első ételem!!!! :-))) Hihetetlen volt végre újra főzni. Főleg a saját konyhámban, ami már nem csak akkora, hogy meg tudok benne magam körül fordulni, hanem igenis sétálni kell, ha a hűtőből teszek valamit a sütőbe...
Nem szerettem soha a sütőtököt. Ha gyerekem lesz, nem is tudom, hogy fogom etetni vele
, ha az illatát sem bírom.... Na gondoltam Én, majd most megszeretem. Jó hagymásan, fűszeresen! Aki szereti a sütőtököt, annak ízlett. Engem így sem tudott meggyőzni :-) Nikinél pedig nagyon megtetszett.
Na, de a borzaska! Biankáékkal mentünk a kedvenc éttermükbe, mikor először ettem ilyet. Nagyon bejött. Most jutottam el odáig, hogy készítettem is. Biztosan nem utoljára...

Hozzávalók a tökhöz:
1 sütőtök (kb 1 kg egészben)
4 lilahagyma
1 marék kakukkfű
Só, bors, bazsalikom
A borzaskához:
3 csirkemell
4 közepes burgonya
3 tojás
Liszt, amennyit felvesz
Só, bors
Sütéshez olaj
Tetejére reszelt sajt és tejföl
A tököt megpucoljuk, kimagozzuk, kockára vágjuk, lila hagymát pucolva felnegyedeljük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, rétegezzük bele a tököt, fűszereket, hagymát, majd a tetejére teavajat szeleteljünk. Fóliával letakarva, fél dl vizet alá öntve 20 percig pároljuk, utána pedig a kellő puhaság eléréséig fólia nélkül süssük. Nekem 20 perc volt, 200 fokon.

A borzashoz a burgonyát megpucoljuk, mossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljünk. Összedolgozzuk a tojással, sóval.borssal, liszttel, hogy sűrűn folyó tésztát kapjunk. A csirkemellet szeletbe vágjuk, kiklopfoljuk, ízesítjük. Közben olajat hevítünk serpenyőben. A húst lisztbe, ezután masszába mártva a forró olajban kisütjük.
Tejföllel megkenve, sajttal megszórva tálaljuk.

Hamarosan újra itt leszek

Hosszú-hosszú idő után úgy tűnik, visszatérek. Az elmúlt időszak nagyon nehéz volt számunkra, de a cél érdekében mindent megtettünk. Azt hiszem, meglesz az eredménye. Konyhám kész, amit mindennél jobban vártam. Nekem, aki imád sütni főzni - és persze a Férjem is hozzászokott már - nagy érvágás volt kettő teljes hónapig konyha nélkül létezni. Ennek az időszaknak vége. Hétvégén debütált az új konyhám, így hamarosan hozom az első receptet!
Remélem minden kedves olvasóm kitartott mellettem és amint visszatérek, viszont köszönthetek minden Kedves régi és új olvasómat!
Addig is, had mutassam be Nektek az új "kedvencem".

Almás-kefíres

 
Van az oldalamon már kefíres süti recept
, ezt is az alapján készítettem, azzal a különbséggel, hogy a tepsi aljába öntöttem a fele tésztát, rászórtam a reszelt, fűszerezett almát és a tetejére öntöttem a maradék tésztát.
Hozzávalók:
1 pohár kefír
2 pohár cukor
1 pohár olaj
3 pohár liszt
3 tojás
1 sütőpor
2 vaníliás cukor
0,5 k.k fahéj
1 kg savanykás alma
Ezekkel nincs semmi más teendő, csak ki kell mérni a kefíres pohárral és összekeverni az almát pedig megpucolni, lereszelni és fahéjjal megszórni.