"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Balatoni szénégető spagetti

 Hozzávalók:
500 g spagetti
15 dkg füstölt szalonna
20 dkg kolbász
4 gerezd fokhagyma
20 dkg füstölt sajt
2 tojás+4 tojássárgája
2 dl tejszín
só és frissen őrölt bors
1/2 kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
10 dkg vaj
2 evőkanál törkölypálinka
Mikor Biankáék jöttek, akkor akartam elkészíteni vasárnap ebédre, de a strand közbeszólt. Így másnap lett csak belőle vacsora.
A tésztának vizet forralunk és kifőzzük benne a spagettit.
Addig előkészítjük a szénégető hozzávalókat. Szalonnát felkockázzuk, kolbászt félkarikára vágjuk, fokhagymát megpucoljuk-összezúzzuk, sajtot lereszeljük. Egy mérőedénybe összekeverjük a tejszínt, tojást és a sárgájákat, fele sajtot majd fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.
A vajat felolvasztjuk, a szalonnát 5 perc alatt pörcösre pirítjuk, hozzáadjuk a kolbászt egy forralásig, utána mehet bele fokhagyma. Illatosra pirítjuk és hozzáöntjük a 2 kanál pálinkát. Hirtelen elsistereg az alkohol, addig pedig keverjük bőszen, majd húzzuk le a tűzről. A kifőtt tésztát beleszedjük 2 merőkanál tészta lével, visszatesszük a tűzre, hozzálöttyentjük a tejszínes tojást és aktív keverés mellett összeforraljuk. Sajttal szórva tálaljuk.

Gulyás+ hétvége+díj

Mint azt már Bianka is írta, a hétvégét Nálunk töltötték. Nagyon jó időt fogtunk ki.
Sajnos Én ilyenkor a fotózásra nem fordítok időt, így ez most is elmaradt. A gulyás csak a bográcsban örökítődött meg s. A recept a szokásos, amit Itt találtok. 3szoros mennyiséggel és csipetkével késíztettem. A végeredmény pedig nagyon finom lett!
A bográcsgulyás után Bianka epres tortája volt a második fogás. Mindannyian igazán jót lakmároztunk ezekből a finomságokból. Nagyon jó volt, hogy Biankával mindketten tudtunk enni olyat, amit a másik készített. :-)
Másnap egy fürdőbe mentünk, ahol a nem éppen fenséges ebédet ettünk, amikor is visszasírtuk az előző napi vacsoránkat.
E-hét elején Biankától a következő díjakat kaptam, amit Én nagyon köszönök:
Ezzel pedig Éva is gondolt Rám, amit Neki is nagyon köszönök!!!
 A Tetszik a Recepted Díjat pedig a következő bloggerek receptjeire adom:
Kata Diós-csokis répakockája
Gizi Lilahagyma lekvárja
Judit Citromos-áfonyás darás süteménye

Indiai kacsacomb sült káposztával

 
Fűszerház újabb kellemes ízvilágot varázsolt a konyhámba. Az indiai konyha kellően fűszeres, és erőteljes ahhoz, hogy magyar konyha rajongó lévén, ez is elvarázsoljon.Az indiai szárnyas keveréket leginkább kacsára tudtam elképzelni, ezért be is szereztem néhány combot. A fűszerkeverékkel alaposan bedörzsöltem a lemosott, tisztított, szárazra törölt kacsa combokat és állni hagytam 1 órát. 
Mostanság nagy barátok vagyunk a sütőzacskóval, mert isteni, szaftos ételek készíthetők benne, tehát ezt is abban sütöttem. A zacskóba helyeztem a combokat, beleszeleteltem 1 paradicsomot, hogy még szaftosabb legyen a végeredmény. Lezárás után, tepsibe helyezve, megszurkálva a  zacskót, nem sokkal több, mint 1 óra alatt omlósra sütöttem. Miközben készült, tört burgonyát készítettem és a hússal egy időben megsütöttem a káposztát. Ehhez egy ecet-olaj alapú öntetet készítettem, összekeverve a sót, cukrot, ecetet, olajat, őrölt köményt és vizet. A káposztát vékony cikkekre vágtam, tepsibe fektettem és az öntettel alaposan meglocsoltam majd betoltam a hús alá a sütőbe. Kb egy időben készült el.

Kivis-joghurtos torta

Csak úgy. Mert kellett egy desszert. Hát ez lett belőle. Gyorsan elkészül, de bizony egy éjszakát várni kell rá, hogy megdermedjen teljesen.
 
Hozzávalók:
20 dkg kakaós keksz (Győri édes)
12 dkg teavaj
3 nagy doboz natúr joghurt
5 dkg zselatin
5ek cukor
Ízlés szerint gyümölcs, itt 6 kivi
1 cs tortazselé
A kekszet ledaráljuk és összekeverjük/dolgozzuk a lágy vajjal, majd belenyomkodjuk alaposan egy tortaforma aljába. A zselatint összekeverjük a joghurttal, cukorral és felmelegítjük. Nem forraljuk! Felét a keksz alapra öntjük amit megpakolunk kivivel, ráöntjük a maradékot és arra is kivi karikákat teszünk. A tortazselét elkészítjük a csomagoláson leírtak szerint, kicsit meghűtjük és a torta közepétől indulva, kifelé haladva elosztjuk a tortán. 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kitűnően szeletelhető.

Medvehagymás sajtfánk

 
Ez a sós harapnivaló már egyszer szerepel a blogomon, de más ízesítéssel. Ezt most leginkább
a medvehagyma miatt teszem fel. Ezt a fűszert a Fűszerkuckó -tól kaptam. Csodálatos fűszerekkel, extrém kínálattal rendelkeznek. Én csak ámultam és bámultam mikor először jártam ott. Az ajándék fűszerek mellett nem keveset vásároltam, mert onnan üres kézzel nem lehet kijönni...
Hozzávalók:
2,5 dl tej
8 dkg margarin
16 dkg finomliszt
3 tojás + 1 a kenéshez
12 dkg trappista sajt+ a tetejére
mokkáskanál sütőpor
ízlés szerint medvehagyma
A tejet felforraljuk,bele tesszük a vajat, sót, lisztet, tűzön gyorsan keverni. Ha lehúztuk a tűzről mehet bele a tojás és a maradék hozzávaló.
Vizes kanállal sütőpapíros tepsibe szaggatjuk, megkenjük tojással, megszórjuk sajttal és már sülthet is.

Kelkáposzta főzelék

 
Nagyon szeretjük a főzelékeket
, főleg azokat ami a blogomon megtalálható, de még van néhány, amit szoktam főzni. Ez az egyik kedvenc. Bár nem sok olyat tudok mondani, amit nem szeretek/szeretünk. Talán a répafőzelék, mert édes. ÉS olyan fura...
Hozzávalók:
1 közepes kelkáposzta
5 szem burgonya
Só, bors, őrölt kömény
Rántáshoz:
Liszt
Olaj
1 Hagyma
2 gerezd fokhagyma
A káposztát megszabadítjuk a külső csúnya levelektől, negyedeljük és megmossuk, majd csíkokra vágjuk. Ha öreg a  káposzta először leforrázzuk, hogy ne legyen keserű. Ehhez vizet forralunk és beletesszük a káposztát egy forrásig, majd leszűrjük. A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk. Ezután feltesszük hideg vízben főni a káposztával. Sót, borsot, köményt adunk hozzá. Amikor mindkettő puha, berántjuk. Magyaros rántást készítünk amihez a tűzről lehúzva 1 kk pirospaprikát is rakunk.Ezt a forrásban lévő káposztához adjuk kevergetve azt.
Adhatunk hozzá pörköltet, sült húst, sült virslit vagy sajttal töltött pulykamellet akár.