"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Zeller brassói

Régóta gondolkodom rajta,hogy a brassói hogyan lehetne egészségesebb. A sütőben sűlt krumpli nekem mindig túl száraz,meg egyébként is a krumpli nem kedvez a kilóknak. Zeller rajongó vagyok minden formában. A sült zeller pedig a legkedvesebb köret számomra,így ki kellett,hogy próbáljam a zeller brassóit.
Hozzávalók:
50 dkg szűzérme/lapocka
1 nagy hagyma
5 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
Kevés olaj
Só,bors
1 kg zeller
A zellert megpucolom,megmosom,kockára vágom. Sütőpapíros tepsibe szórom,olaj spray-vel meglocsolom és 200 fokon,légkeverésen 30-40 percig sütöm (egyszer átforgatm félidőben)
A húst kockára vágva minimális olajon megpirítom. Hozzáadom a finomra vágott hagymát és a kockázott paradicsomot. Ha zsírjára pirult,felengedem annyi vízzel,ami éppen ellepi. Ezt addig ismétlem míg a hús puha nem lesz. A végén nagyon kevés szaftot hagyva sózom,borsozom,zúzott fokhagymával ízesítem. Ha mindkettő kész, összekeverem. Csemegeuborkával találom.
Szerintem kinézetre nagyon hasonló,ízre pedig finomabb!