Hozzávalók:
5dkg porcukor
50dkg liszt
5dkg vaj
6 g só
2 db tojás
2,5dl langyos tej
2 db citrom héja
Bevonáshoz:
10dkg olvasztott vaj
20dkg darált dió
10 dkg cukor
Vanília öntet:
1,8 l tej
2cs vanília puding
2 vaníliarúd
8e.k cukor
A langyos tejet és az élesztőt a kelesztőbe tesszük, megszórjuk némi liszttel,cukorral,lezárjuk és várjuk,h felfusson. A többi hozzávalót mind beleöntjük a kelesztőtálba és sima tésztává dolgozzuk. Fél óráig kelesztjük langyos helyen. Lisztezett nyújtón 2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval maradék nélkül kiszaggatjuk. Vajazott, lisztezett 25*30as tepsibe pakoljuk, nem túl szorosan egymás mellé. A vajat megolvasztva alaposan megkenjük, cukros dióval megszórjuk.Bevonáshoz:
10dkg olvasztott vaj
20dkg darált dió
10 dkg cukor
Vanília öntet:
1,8 l tej
2cs vanília puding
2 vaníliarúd
8e.k cukor
További 30 percig kelesztjük. 180fokon 40 percig sütjük, ellenőrizzük.
Közben elkészítjük a vanília öntetet. Nagyon sok tojás és több idő kell az igazi öntet elkészítéséhez, ezért csaltam és pudingot használtam. Így is jó lett a végeredmény. A pudingport elkeverjük 2dl tejjel, kis lángra tesszük és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a maradék tejet, kikapart vanília belsejét és felforraljuk. Mikor elzártuk alatta a gázt, hozzáadjuk a cukrot is, elkeverjük.
Langyos vaníliaöntettel tálaljuk.