"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Diótorta peonzával


Ez a torta zongorás külsőt kapott(alap ötlet  alliteráció oldaláról),ugyanis Nővérem fiának jövőre zongora lesz a hangszere a zeneiskolában.
Peonza rajongók az öccsével együtt,így nem volt kérdés,hogy valamilyen formában jelen legyen a tortán. Ezért azt külön megformáztam tragantból .
A tortával kissé meggyűlt a bajom. Pontosabban a krémmel. Az utolsó pillanatban újra tervezés volt. Riasztottam (másik) nővérem,így sikerült a két lányom mellett egy szinte új tortát összeraknom,alig 2 óra alatt.
Ami nagyon fontos egy diós tortánál,hogy a vajjal/margarinnal nem szabad spórolni. Sajnos muszáj bele sok! Egy adag krém esetében 20 dkg! Különben a krém nem áll meg. Ez volt az én vesztem is. Nem akartam egy tapado vajkrémet...
Végül ez lett a vége:
Hozzávalók:
Tészta:  
3x1 kis tejföl
3x1 tojás
3x 5e.k cukor
3x 6e.k dió
3x 4e.k liszt
3x1 k.k szódabikarbóna 
Fahéj
Ezekből 3 tésztát keverve,sütőpapíron kisütünk 3 lapot. 170 fokon kb 25 perc / db

Krém:
2 cs vanília puding
8 e.k cukor
8 dl tej
40 dkg!!!! vaj vagy margarin
20 dkg darált dió
(2 tábla feher csoki)

A krémhez a pudingot a tejjel felfőzzük. A végén elkeverjük benne a cukrot. Vízfürdőbe állítva kihűtjük. A margarint kihabositva kanalanként hozzákeverjük. Aztán a diót.
A végén biztos ami biztos alapon adtam hozzá fehér csokit is. Ehhez felolvasztottam a csokit. A krémbol keveset (egy dl) meglangyosítva hozzákevertem. Kicsit hagytam hűlni és lassan a többi krémet is hozzá adagoltam. (Ha beletesszük a fent írt margarin mennyiséget,akkor már nem lesz szükség a csokira)
A tortát karikába visszatéve töltöttem be,kissé behűtottem és körben is lekentem a krémmel.

Díszítés:
70 dkg fehér tragant
10 dkg fekete
10 dkg piros
Glazúrhoz:
Fél tojásfehérje
Kb 15-20 dkg porcukor
Néhány csepp citromlé
Fekete ételfesték
A tortát fehérre leburkoltam. Alulra egy vékony díszt sodortam pirosból. A zongora pillentyűket feketéből vágtam ki.
A hangjegyeket,a tetején a szegély díszt,és az oldalán a függőleges fekete csíkokat glazúrral rajzoltam.
Ehhez a fehérjét félig fekvertem majd apránként beleszitáltam a cukrot miközben kevertem. A citrom levét is hozzáadtam. Sűrűn folyó,íróka állagot kell kapni. Ennek a mennyiségnek kb a negyedét használtam fel. Ez azért írom le,mert a festés előtt érdemes kivenni belőle egy kisebb adagot és csak azt befesteni. (Viszont a tojásfehérje aligha szedhető kisebb adagra,igy a fél fehérjéből kell mázat készíteni)
A kész glazúrt zacskóba tettem,a sarkát kivágtam egy icipicit és megrajzoltam a vékony mintákat. Azután egy nagyobb lyukat vágtam a zacskóra és a szélét is kidíszítettem.



Gyümölcsös túrótorta

Nincs is frissítőbb és üdítőbb torta egy jó gyümölcsös túró tortánál. Igaz ez még januári szülinapra készült,de nyáron még inkább aktuális.
Ha valaki igazán finom,krémes túrótortát szeretne,ez egy tökéletes recept. Szépen megáll a krém,díszíteni nagyon jó vele,de akár burkolható is marcipánnal vagy annak rokonaival.
A tésztája a jól bevált Kiskukta féle alap tortalap,mely hozzávalói mennyiségeit kerekítettem.
5 tojás
250 g cukor + 100 g a habba
435 g liszt
190 ml tej
190 ml olaj
1 sütőpor
A fehérjét habnak felverjük. A sárgáját,olajat,tejet,cukrot kikeverjük és a sütőporos lisztet is hozzáadjuk. Ha simára kevertük,óvatosan beleforgatjuk a habot. 175 fokos sütőben, 26 cm-es formában sütjük.
Készítettem már ezzel a krémmel sima piskótával tortát. Abban az esetben 3x2 tojásos szükséges. 
Krém:
750 g túró
1 cs. vanília puding
4 dl tej
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 citrom.
A túrót összeturmixoltam a citrom héjával és a levével. A pudingot a tejjel felfőztem. A margarint a porcukorral kikevertem. Amikor a puding kihűlt,elkevertem a túróval majd a margarint is hozzáadagoltam.

Tetejére került:
1 banán
1 kivi
30 dkg meggy
A lapot 3 részre vágva betöltöttem a tortàt. Körbe csak vékonyan kentem le és a következőképp díszítettem: Sima végű csővel nyomtam habzsákból pöttyöket egymás alá. Ha egy oszlop megvolt,kenőkéssel kissé elhúztam a krémet jobbra. Aztán mellé következett egy újabb oszlop pöttyökből amit elhúztam és így tovább, míg körbe nem értem.