"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Almás máktorta liszt és cukor nélkül

Minden évben a szülinapomon -a napján- Férjem hoz Nekem egy 8 szeletes Feketeerdő tortát. Idén megelőztem és készítettem egy egészségesebb tortát. Azt tudtam,hogy mákosat szeretnék. Kinéztem ezt a mák piskótát. Készítettem belőle egy 3 tojásosat,amit a 8 szeletes formában sütöttem meg. Aztán e recept alapján készült egy 2 tojásos,de mák helyett darált zabpehellyel.A mákosat 3-ba,a másikat 2-be vágtam. Agyaltam a krémen és eszembe jutott a Szatmári almás máktorta. Gyorsan összedobtam egy alma tölteléket és egy vaníliás krémet.
Hozzávalók :
Mákpiskóta
3 tojás
3 e.k xilit
6 e.k (oliva)olaj
1 citrom héja
6 e.k darált mák
1 k.k. sütőpor
Zabpiskóta
2 tojás
2 e.k xilit
4 e.k olaj
1 citrom héja
4 e.k darált zabpehely
2/3 k.k sütőpor
Alma töltelék:
6 savanykás alma
1 k.k fahéj
Vanília krém:
4 dl tej
50g puding
4 e.k xilit
20 dkg vaj
A piskótához a fehérjét habbá verem egy csepp citromlével. A végén hozzáadjuk a xilitet, a tojássárgáját majd az olajat. Kivesszük a habverő alól és a sütőporos, citromhéjas mákot is óvatosan belekeverjük. A 8 szeletes tortaforma aljába sütőpapírt teszünk és beleöntjük a masszát, amit a keret széléig felhúzunk. 170 fokon kb 30 percig sütjük. A zabpelyhessel is így járunk el.

Az almát hámozzuk, reszeljük, megpároljuk, fahéjjal ízesítjük.

A krémhez a pudingot elkeverjük a tejjel,xilittel és besűrítjük. A vajat kihabosítva a kihűlt krémhez keverjük.
A tortalapok csodásan vághatóak 3 és két lapra, bonyodalom nélkül. Összerakjuk:mákos lap-krém-zabos lap-alma-mákos lap-krém-zabos lap-alma-mákos lap,majd a tetejét és körbe bevonjuk a maradék 1/3 krémmel. Darált mákkal díszítettem.