"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Reform püspökkenyér

Amióta erre a receptre rátaláltam, nem is próbálkozom más püspökkenyérrel. Isteni finom,glutén és tej mentes,egyszerűen elkészíthető és még a barnuló banánt is fel tudom hozzá használni.
Hozzávalók
3 jó érett banán
4 tojás
1 dl olvasztott kókuszzsír
2 e.k cukormentes lekvár
1 citrom reszelt héja
1 k.k mézeskalács fűszer
1 kk. szódabikarbóna
20 dkg finomra darált kókuszreszelék
5 dkg magas kakaó tartalmú csokoládé
15 dkg aszalt gyümölcs
10 dkg durvára tört dió
A kókuszreszeléket kv darálón ledaráljuk. A száraz és a nedves hozzávalókat külön elkeverjük,majd összevegyítjük.
Őzgerinc formába sütőpapírt teszünk,belesimítjuk a tésztát és 180 fokon 50 percig sütjük.


Máglyarakás szelet


Mint azt már megszokhatták követőim,hagyományosan szinte semmit nem készítek. Igyekszem mindent egy icipicit egészségesebbé tenni. Így történt a máglyarakással is,amiből a bolti kenyeret szerettem volna kihagyni.
Hozzávalók
Tészta:
10 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt
5 dkg zabliszt
5 dkg xilit/eritrit
Fél cs sütőpor
4 tojás sárgája
7.5 dkg vaj
Tej
Töltelék:
1 kg alma(tisztítva)
3 dl cukirmentes lekvár (Nálam csakis barack)
10 dkg darált dió
Tetejére:
4 tojásfehérje
2 e.k. lekvár
1 dkg xilit/eritrit
Előkészítjük az almát. Pucoljuk,magozzuk,reszeljük,fahéjjal megpároljuk. Kihűtjük.
Kikeverjük simára a tészta hozzávalóit,annyi tejjel amitől sűrűn folyó masszát kapunk. Kb 20×25-ös tepsiben 170 fokon elősütjük. Mikor már kérges a teteje,jó.
A fehérjét csipet sóval habbá verjük,a végén hozzáadva az édesítőt és a lekvárt.
Kivesszük a sütőből a tésztát,megkenjük lekvárral,megszórjuk dióval,ráhalmozzuk az almát. A tetejére kanalazzuk a habot, kanál hátuljával megcsúcsozzuk. Visszatoljuk a sütőbe. 180 fokon 10 percig,majd 150 fokon kb 20 percig sütjük.



Sütőtökös túrótorta


Szeretjük a sütőtököt,de amikor egy egészet megsütök,van,hogy nem fogy el mind. Remekül felhasználható a maradék ehhez a lisztmentes desszerthez.
Túrós rész:
500g túró
300g görög joghurt
3 tojás
1 citrom reszelt héja
80g xilit
1 e.k keményítő
25 g egész mák
A mák kivételével összeturmixoljuk az egészet, majd a mákot is beleforgatjuk.
Tökös rész:
400g sült-tökpüré
100 g görög joghurt
2 tojás
60g xilit
1 e.k keményítö
1 citrom vagy narancs reszelt héja
Ezeket krémesre turmixoljuk.
Joghurtos máz a tetejére:
100g sült-tökpüré
100g görög joghurt
1 tojás
Édesítő ízlés szerint
Ezt a részt is simára turmixoljuk.
Egy 23 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk. Közepére 1 kanál túrós részt teszünk majd "belecsapunk" egy kanál tököset és így tovább,míg mindkét rész elfogy. Kicsit megrázogatva 180 fokos sütőben 40 percig sütjük. Ekkor kivesszük és a joghurtos mázat rákenjük. Visszatolva 10-15 percig (szilárdulásig) sütjük. Kihűlve a legjobb.

Köszönöm az alap ötletet,melyet átalakítottam a családom ízlésére.

Egyszerű szilvás morzsasüti

A blogon szereplő morzsasüti testvére ez,egyszerűsítve. Itt a gyümölcsből nem főztem zselét.

Hozzávalók 2,5 dl-es bögrével mérve:
2 bögre apró zabpehely
1,5 bögre tönköly fehérliszt
Fél bögre xilit/eritrit
2 e.k méz
20 dkg vaj
Fél sütőpor
1 csipet só
1 t.k fahéj
Fél tk őrőlt gyömbér

1 kg szilva
1 e.k fahéj

A szilvát megmosom,felezem,majd harmadolom és fahéjjal megszórom.

A tészta hozzávalóiból a szárazakat elkeverjük,azután az olvasztott vajat és mézet is hozzáadjuk. Morzsás állagot kell kapnunk. 25x35-ös sütőpapíros tepsiben elegyengetjük a tészta 3/4 részét. Ràsimítjuk a szilvát,rámorzsoljuk a maradék tészta részt. Kissé lenyomkodjuk.
180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm.


Kapros-csirke húspogácsa


Tipikus nyári pikk-pakk összedobom ebèd,ami hidegen fogyasztva is jól esik a nagy melegben.
Hozzávalók:
2 nagy csirkemell
Fél cs kapor
Só,bors
2 tojás
2 e.k. majonéz vagy tejföl
15 dkg reszelt mozzarella
2 e.k. liszt (nálam zab)
Sütéshez 2 k.k. (kókusz)olaj
A húst apró kockára vágjuk,hozzákeverünk minden hozzávalót. 1 órára hűtőbe tesszük,hogy az ízek összeérjenek.
Serpenyőben 1 k.k olajat hevítünk. A húsból evőkanállal halmokat teszünk és kicsit kilapítjuk. Mindkét oldalát megsütjük.
A csemeg uborka nagyon illik a kapros ízhez,ezért én uborkás burgonya salátával tálaltam.

Epres morzsasüti

Eper szezonban kötelező! Kár lenne kihagyni ezt a percek alatt összedobható finomságot!

Hozzávalók 2,5 dl-es bögrével mérve:
2 bögre apró zabpehely
1,5 bögre tönköly fehérliszt
Fél bögre xilit/eritrit
2 e.k méz
20 dkg vaj
Fél sütőpor
1 csipet só
1 t.k fahéj
Fél tk őrőlt gyömbér

80 dkg eper (meggyel is kèszítettem)
3 e.k keményítő
Édesítő ízlés szerint

Az epret negyedelve felteszem főni 2 dl vízben. Ízesítem,ha felforrt,hozzáöntöm a 2 dl vízzel elkevert kemènyítőt. Felforralom folyamatos keverés mellett. Keményítő függő,lehet,hogy szükség lesz egy kis víz hozzáadására,hogy puding szerű állagot kapjunk.

A tészta hozzávalóiból a szárazakat elkeverjük,azután az olvasztott vajat és mézet is hozzáadjuk. Morzsás állagot kell kapnunk. 25x35-ös sütőpapíros tepsiben elegyengetjük a tészta 3/4 részét. Ràsimítjuk a zselét,rászórjuk a maradék tészta részt.
180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm.
Fincsi recept

Túrós kakaós csiga

Gyors és egyszerű kakaóscsiga ami fél óra alatt kész, puha és az egész család szeretni fogja ;-)
Hozzávalók:
25 dkg túró
0.5 dl tej
2 e.k. olvasztott kókuszzsír
10 dkg xilit
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
Fél cs sütőpor
Töltelék:
2 e.k. olvasztott kókuszzsír
2 e.k holland kakaó
5 e.k. xilit
Először a nedves hozzávalókat összekeverjük,majd a szárazakat hozzáadva,rugalmas tésztát gyúrunk. 
Szilikon lapon fél cm vastagra nyújtjuk,megkenjük a kókuszzsírral,megszórjuk a kakaóval és a "cukorral" majd feltekerjük szorosan. Ujjnyi vastagra szeleteljük,sütőpapíros tepsiben,180 fokon,légkeverésen, 10 percig sütjük. Nem szabad barnára sütni,mert akkor kiszárad.
Darált xilittel megszórva tálaljuk.

Újévi lencse bőrös tarjával


Egy kicsit eltérek azoktól a receptektől amit az utóbbi időben megszokhattatok Tőlem. Cukor ugyan nincs benne ☺☺☺,de rántással készül ez a mennyei újévi étel. A hagyomány szerint január első napjá,aki lencsét eszik,pénzben bővelkedni fog egész évben. Ha meg malaccal párosítja,duplán szerencsés 😉
Hozzávalók a főzelékhez:
Fél csomag lencse
1 fej hagyma
5 babérlevél
Só,bors,mustár
Olaj
3 e.k. fehér tönkölyliszt
1 e.k. fűszer paprika
2 e.k. tejföl
A lencsét mossuk,válogatjuk,8 órára beáztatjuk. Vízbe feltesszük főni (legjobb a füstölt lé) az apróra vágott hagymával,sóval,borssal és babérlevéllel.
Kis edényben kevés olajat melegítünk és a liszttel elkeverve zsemle színűre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne a paprikát. A forrásban lévő,megfőtt lencséhez adjuk folyamatos keverés mellett. 5 percig forraljuk. Mustárral ízesítjük. A tejfölt elkeverjük egy kevés forró főzelékkel,majd belekeverjük az egészbe.
Egy forrás után kész.

Hozzávalók a tarjához
1 kg bőrös tarja
Só,bors,mustár
Sör a kenéshez
A tarját előző nap befűszerezzük,mustárral körbe kenjük,a bőrét bekockázzuk (az alatta lévő zsír réteget nem vágjuk át),alufóliába tekerve hűtőbe tesszük. Másnap így ahogy van,mehet a sütőbe egy tepsin. 200 fok,légkeveréssel sütjük. 1-1.5 óra alatt puhul meg. Ezt tűvel tudjuk ellenőrizni. Ekkor kibontjuk a fóliáól és a sütőt grill funkcióra kapcsoljuk,230 fokon. Bőrével felfele állítjuk a húst és sörrel megkenjük a bőrét. Ezt néhàny percenként megismételjük addig,míg a bőr sötétbarna és láthatóan kemény,roppanós lesz.

Jó étvágyat és boldog új évet kívánok!