"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Pirog

Még nagyon régen mikor Bianka kezdte a blogolást, feltette ezt a szuper jó ételt. Akkor még panelban laktunk és minden szülinapra "földönülve evős" ételt tudtam csak készíteni, mert nagy a család, nem tudtam Mindenkit leültetni. Ez pont egy olyan, amit így is el lehet fogyasztani.... Na, de az első alkalom a kecskeméti repülőnap volt. 2 napot dolgoztunk egyfolytában, kellett valamit enni, de nem akartam rengetek szendvicset tömni sem a Férjembe, se magamba. Így lett ez! Nagyon jól sikerült, kollégáknak is ízlett.
Készült lecsós-csirkemelles, hagymás-csirkemájas, majd a maradék tésztából virslis "bukta". 
Hozzávalók:
5 dl tej
80 dkg liszt
1 púpos kanál só
Fél kocka élesztő
2 e.k olaj
1 kk cukor
Lecsóshoz:
3-4 Paprika
3-4 Paradicsom
2 Hagyma
2 csirkemell
Só, bors
Májashoz:
0,5 kg máj 
2 nagy fej hagyma
Só,bors, majoranna
 
Virslishez:
Virsli
Ketchup
Mustár
Az élesztőt langyos tejben, cukorral és kevés liszttel megszórva felfuttatjuk.
Ha megvan, akkor a többi hozzávalóval összegyúrjuk több soron(dagasztjuk), utána irány a kelesztőtál, amit kilisztezünk és hagyjuk kibontakozni a tésztát.
Biankával ellentétben nem kerek, hanem téglalap alakúra szaggattam kinyújtás után a tésztákat. Kb 15*10cm-esre. 
A lecsóhoz a hagymát karikára vágjuk, lepirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, paradicsomot és puhára pároljuk.
A csirkemelleket 4-4 szeletre vágjuk, kiklopfoljuk, fűszerezzük, serpenyőben elősütjük.
Virslivel semmi teendő nincs. A kivágott tésztalapokra helyezzük a húst és lecsót, másikra a májat. Mindkettőt kettéhajtjuk, hogy a tölteléket teljesen befedje. A széleit villával összenyomkodjuk. A virslishez ugyanekkorára vágjuk a tésztát, mustár és ketchup csíkot húzunk rá hosszába, ráfektetjük a virslit és szélét kicsit befelé hajtva feltekerjük. Mindhárom változatot megkenjük tojássárgájával és sütőpapíros tepsiben szép barnára sütjük.
A májhoz a hagymát szintén karikára vágva megpároljuk, a megtisztított csirkemájat kockázva hozzáadjuk, fűszerezzük és nem keverve, hanem rázva megpirítjuk.

Segítsünk Daninak

Egy nagyon szomorú eset ihletett erre a bejegyzésre! Mióta először olvastam Daniról, a 3és fél éves csodaszép kisfiúról, tudom, hogy segítenem kell valahogy.
Dani egy műtéten esett át nemrég. Daganatot operáltak ki a kis buksijából. Éppen a felépülés időszaka van most, ami sok-sok energiát felemészt a család részéről. Barátai blogot indítottak, hogy támogassák a családot lelkileg és anyagilag is!
Ehhez szeretnék Én is hozzájárulni ezzel a felajánlással. Egy tepsivel megsütök a licit nyertesének.
http://segitsdaninak.blogspot.com/2010/09/krater-suti-diatol.html

Tejfölös pogácsa

 
Ez a
pogácsa is Mama születésnapja óta várja, hogy nyilvánosságra kerüljön. Ennél egyszerűbb pogácsa nem hiszem, hogy létezik.
Hozzávalók:
35 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tejföl
SÓ (Én véletlen kihagytam) :-)
Tetejére: sajt, szezámmag, tojássárgája
Ezeket összegyúrva egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tetejét megkenjük a tojással, megszórjuk ízlés szerint maggal vagy sajttal és 20-25 perc alatt készre sütjük.

Marhapörkölt bográcsban

Nagymamám 80. születésnapjára kerti bulit szervezett a család. Engem kértek fel a főzésre. Hát, mit ne mondjak, ennél csak jobb pörköltet készítettem életemben. Szerintem a hús nem "marhaizű" volt.
Ezt a pörköltet, ha bográcsban készítem, nem a klasszikus pörköltalapos módszert használom, hanem a rétegezést. Gondolom aki valamilyen komolyabb kapcsolatban van a gasztonómiával, mind így csinálják.

Hozzávalók:
10 kg marhahús
2 kg hagyma
1 kg zsír
Pirospaprika
Só, bors, őrölt kömény
Fokhagyma
2-2 paradicsom és paprika

Az alapanyagokat a bográcsba helyezzük: zsír-hagyma-hús-fűszer-pirospaprika, és így tovább, míg elfogy minden. Kevés vízzel feltesszük főni. Ha már jó sok szaftja van, kóstolgatjuk, utánfűszerezzük. Kb 3 órán keresztül kell főzni.
Galuskával, tarhonyával, főtt burgonyával vagy éppen tésztával egyaránt finom. És persze a kovászos uborka sem maradhat el!

Rántotta - férfiasan

 
Hétvégi reggelink volt! Nem
bonyolult, de felhívom Mindenki figyelmét, hogy a kolbászos-hagymás-szalonnásnál nincs jobb fajtája a férfiak számára! Így van ez a Férjemmel is. Bármikor le tudom venni egy ilyennel a lábáról.
Hozzávalók:
10 dkg húsos szalonna
Egy kis darab kolbász
1 fej hagyma
4 tojás
Só, bors, pirospaprika
A tojást felverjük 4 csipet sóval. A kockára vágott szalonna zsírját kisütjük, hozzáadjuk a hagymát, üvegesre pirítjuk, majd zutty bele a félkarikára vágott kolbász, só, bors. Ha már kisült ennek is a zsírja, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a felvert tojást. Ki szárazabban, ki lágyabban szereti, annak megfelelő ideig sütjük még kevergetve.
Pirospaprikával megszórva, friss kenyérrel tálaljuk. 
Mivel Férj nagy olajbogyó fun, ezért sokszor azt is adok hozzá a kolbásszal egy időben.

Tökös lepény

 
Még tökszezonban készítettem
ezt az ételt. Mikor összekevertem a hozzávalókat, Férjem türelmetlenül toporgott mellettem, hogy mikor lesz már kész, mikor ehet belőle? Nem kellett csalódnia.
Yasmine - nál találkoztam az alaprecepttel, amit ezúton köszönök. Ennél egyszerűbb és jobb tökös/cukkínis recept nincs is!
Hozzávalók:
50 dkg tök vagy cukkíni
1 fej hagyma
1 bögre liszt
4 tojás
Fél sütőpor
15-20 dkg tarja
15-20 dkg húsos szalonna
Só, bors
3 szem papadicsom
30 dkg reszelt sajt
A lereszelt tököt/cukkinit sózzuk, kicsavarjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval. Sütőpapíros tepsibe öntjük, tetejére karikázzuk a paradicsomot, ráreszeljük a sajtot és készre sütjük. Magában fogyasztva laktató étel, de akár köretként is tálalható.

VKF 37-Gombás rakott tészta

 


Nekem ez most egy kicsit rendhagyó VKF, melyet Alíz kiírt de semmiképp nem szerettem volna kimaradni belőle. Az új házunk felújítása alatt nővéreméknél lakunk. Általában egyszer Ő, egyszer Én főzök. Ehhez az ételhez ragaszkodtam, hogy megfőzzem, de szerencsére ezt senki nem bánta. Gyorsan el is fogyott, ami kicsit furcsa is számomra, mert sosem tudtam annyit főzni otthon amit mind megeszünk, hanem óriási adagok lettek, aztán ehettük többször is. Itt most nincs vele baj, mert nővéremék 4-en vannak a 2 lányával együtt, Mi pedig ketten. :-) Csak győzzek elég sokat főzni!
A felújításon sokat nem tudok segíteni, de azért vannak ügyes-bajos dolgok, intézni valók, ami azt jelenti, hogy kénytelen vagyok minél gyorsabb és egyszerűbb ételeket kitalálni. Na ez az!


Hozzávalók:
30 dkg főtt-füstölt tarja
1 doboz vagy 25 dkg gomba
1 cs nagykocka
5 gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
1 dl sűrített paradicsom (a hígabb pl Happy Fruct)
Kevés olaj
Só, bors
30 dkg sajt

A tésztát sós vízben megfőzzük.
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát, majd hozzátesszük a kockára vágott tarját, ha már illatozik akkor a gombát is! Jó alaposan megfűszerezzük! Ne sajnáljuk!!! Felöntjük a paradicsommal, tejszínnel és összeforraljuk. A leszűrt tésztával összekeverjük a mártást.
Kivajazott-zsemlemorzsázott tepsibe öntjük (20*30), rászórjuk a sajtot és annyi ideig sütjük amíg az szépen rásül.
 


Díj! - Köszönöm!!!!

Szabály:
1. Meg kell köszönni.
2. A logót ki kell tenni a blogomra.
3. Be kell linkelnem, akitől kaptam.
4. Tovább kell adnom 7 embernek.
5. Be kell linkelnem őket.
6. Megjegyzést kell hagyni náluk.
7. El kell árulnom magamról 7 dolgot.


Köszönöm szépen Szandrának a megtiszteltetést és, hogy gondolt Rám! 


Akiknek tovább küldöm a díjat: (elnézést, de akinek Szandra küldte, azokat most Én kihagyom)
Gluténmentesen-Andi
Házias konyha-Viki
Ms Poppy
Ildinyó
Ottis
Vegyes saláta-Gabi
Édes otthonunk némi sóval-Edó 


7 dolog Magamról, amit nem tudtok?
-Szeretek minden konyhai kütyüt és mióta a blogot csinálom, intenzívebben gyűjtöm
-Középiskolában szakácsnak tanultam, de sosem dolgoztam a szakmában
-Ha sport akkor kangoo és aerobic
-Hisztis és akaratos vagyok
-A táska és bizsu gyűjtés betegségében szenvedek
-Nem szeretem a csokit (ezt sokan nem hiszik el)
-Rettentően türelmetlen vagyok, ha valamit kitalálok, rögtön-azonnal-máris...

Kolibri torta

 Latsiánál mikor megláttam ezt a receptet valami eszméletlen vágyat éreztem, hogy elkészítsem ezt a tortát! Nem is kellett sok idő, hogy hozzáfogjak, nem úgy, mint a publikáláshoz!
Aktuális éppen, a múlt vasárnapi születésnapomhoz. Ha már a ház felújítás miatt elmaradt az ünneplés, legyen már valami szülinapi feeling... :-)
Nagy sikert aratott az egész rokonság körében. Mivel óriási, tömény és laktató, így minden rokon és barát megkóstolhatta. Nekem ez már a túl édes kategória, de ezt leszámítva mindenki el volt tőle ájulva.

Hozzávalók:
1 csésze liszt
2 csésze cukor
1 tk szodabikarbóna
1 tk fahéj
3 tojás felverve
1 csésze olaj (csökkentettem)
1,5 tk házi vaníliás cukor (kivonat helyett)
1 doboz darabolt ananász konzerv
1 csésze apróra vágott dió (ha van, pekán)
2 apróra vágott banán
Krém:
45 dkg krémsajt
1 csésze puha vaj
20 dkg porcukor (csökkentettem)
Vanília
Szóráshoz:
Aprított dió
 
Ami kicsit meglepett a készítésnél, hogy 3 külön formában kell sütni, de sebaj, körbeszaladtam a rokonokat és szereztem még az enyém mellé 2 tortaformát. Kivajazzuk, kilisztezzük.
Keverjük össze a lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sót és a fahéjat. Egy másikban a tojást, olajat és a vaníliát. Harmadikban dió, banán, ananász. Ha megvan mind a hármat egyneművé keverjük egymással. Osszuk szét a 3 formában a tésztát, süssük 25-30 percig, hagyjuk hűlni, majd borítsuk ki a formából, a teljes kihülés érdekében.
A krémhez valókat keverjük habosra.
Amikor a tészta és a krém is kihűlt, kenjük meg a lapokat és a torta oldalát, tetejét, ezután szórjuk meg dióval mindenhol.
Pár órára tegyük hűtőbe, ezután gyönyörűen szeletelhető.

Csirkepörkölt

Pörköltben nálam a csirke viszi a pálmát. A kedvencem apai nagymamám igazi "mama csirkepörköltje", de Én és valószínű senki más, soha nem fogunk ugyanolyat készíteni. Nem tudom hogy csinálja, de talán jobb is, hogy csak Ő tud IGAZIT. 
Hozzávalók:
2 fej hagyma
Pirospaprika
1 csirke
Só, bors
Szélesmetélt köretnek
A tésztát sós vízben megfőzzük. A csirke "hátsójában" lévő hájból kisütjük a zsírt, ezen az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, félrehúzzuk, paprikázzuk és, ha utóbbi feloldódott, vízzel felengedjük. Már kész is a pörkölt alap. Visszatesszük a tűzre, sózzuk, borsozzuk, belehelyezzük a csirke "alkatrészeket". Készre főzzük, közben sózzuk-borsozzuk.
Uborkasalátával, tejföllel kínáljuk.

Megérkezett! - Erdélyi konyha

Már nagyon régen vártam ezt a kiadványt és most hozzám is eljutott. Gyorsan fel is lapoztam és több kedvemre való receptet is találtam benne!
KÖSZÖNÖM A KÖZREMŰKÖDÉST Ottis, Bianka!!!!

Töltött bundáskenyér

Anyósomtól tanultam ezt a receptet. Vagyis közvetve, mert Férjem mondta, hogy anyukája szokott ilyet csinálni. Nálunk nagyon kevés kenyér fogy, így sokszor van, hogy kimarad és, ha nem friss már nem szívesen esszük. Ekkor mindig töltött bundáskenyeret készítek, hogy ne kelljen kidobni. 
Hozzávalók:
Olaj a sütéshez
4 tojás 
1 dl tej
0,5 kg kenyér
Töltelék:
1 kis tejföl
15-20 dkg reszelt sajt
2 gerezd fokhagyma
Só, bors
1 ek. gulyáskrém
A töltelék hozzávalókat összekeverjük,hogy sűrű massza legyen, kenyeret vékonyra szeljük, megkenjük a töltelékkel és egy másik szelettel beborítjuk.
A tojást sóval és a tejjel felverjük. A szendvicseket megfürdetjük benne és forró olajban kisütjük.
 
Ne, kell félni, a töltelék nem folyik ki, ha forró olajban sütjük, viszonylag kevés idő alatt.

Szilvás lepény

Vikinél  akadtam erre a receptere, ami azonnal elnyerte a tetszésemet. Oda vagyok a szilvás sütikért, ezt a verziót pedig még úgysem próbáltam. Nagyon gyors és egyszerű, ezért biztos sűrűn fogom készíteni, esetleg más gyümölcsből is.
Hozzávalók: 
15 dkg margarin
1 tojás
5 dkg cukor
20 dkg liszt
1 dl tej
2 dkg élesztő
Fahéj
Csipet só
1-1,5 kg szilva
Morzsához:
15 dkg margarin
15 dkg cukor
20 dkg liszt
A legjobb benne, hogy bár élesztő van benne, sem keleszteni, sem gyúrni, sem nyúltani nem kell, ugyanis olyan lágy a tésztája, hogy szinte önteni lehet a tepsibe.
Az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk, ezután összekeverjük a többi hozzávalóval. A morzsához a margarint elmorzsoljuk a cukorral és a liszttel. Morzsalékosra! Nem gyúrjuk!!!!
Szilvát mossuk, magozzuk, fahéjazzuk.
A tésztát sütőpapíros tepsibe öntjük, elosztjuk rajta a szilvát és rászórjuk a morzsát, majd aranybarnára sütjük közepes hőfokon.

Csípős kínai csirke

Ez  az étel Ottisnál volt kicsit másképpen fellelhető és tudtam, ki kell próbálnom. Bár sosem eszem kínaiban, semmi pénzért rá nem lehetne venni, de az itthon készítettek általában ízlenek Nekem is. Így volt ezzel is!
Hozzávalók:
6 e.k liszt
3 e.k keményítő
1 e.k olaj
2 csirkemell
1 tojás
1 kk. sütőpor
1 dl víz
Mázhoz:
2-3 e.k ketchup
1-2 e.k méz
1-2 e.k csípős gulyáskrém
Szezámmag
Erős Pista ízles szerint
Tészta:
2 hagyma
2 paprika
2 paradicsom
Fél cs. Capellini tészta
Erős pista
Némi szójaszósz

Elkészítéséhez nem kell sok bonyodalomról írnom :-)! A húst felkockázzuk. A bunda összetevőit vegyítjük és annyi vízet teszünk bele, hogy sűrű massza legyen. Ne aggódjatok, hogy, ha vastag a bunda,így a jó, mert, ha híg a massza, lefolyik a húsról és szinte nem is lesz "kabátja".
Forró, bő olajban kisütjük, ezután a csípős szószba forgatjuk.
A tésztához wokban megsütjük a zöldségeket és hozzáadjuk a kifőtt tésztát, amivel összepirítjuk.