"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Házi tészta-spagetti

Kaptam Dédi mamátol (gyerekeim Dédmamája),egy nagyon szuper tészta készitő gépet. Nagyon megörültem neki,mert április óta -amikor is életmód váltásba kezdtem- egyszer ettem csak tésztát. Kipróbáltam az Update-eset is,de hát abban is van ám minden...
Szóval úgy döntöttem, elkezdem kikísérletezni a saját,egészségesebb házi tésztánkat. Mint köztudott a fehér lisztnél minden jobb. Tehe jöhet a tönköly,a durum,a zab és egyéb lisztfajták.
Mivel sosem készítettem még tésztát,így elsőre nem változtattam,csak egy icipicit az alap recepten,ami a következő:
Tojásonként 10dkg liszt,lehetőleg fele rétesliszt.
Aki tojás nélkül, vagy kevesebb tojással szeretné készíteni, az egy tojást 40g vízzel tud kiváltani.
Sót csak akkor teszünk a tésztába, ha azonnal felhasználjuk,nem tároljuk hetekig.
Hozzávalók :
2tojás
10dkg rétesliszt
10dkg tönkölyliszt
 A lisztet tálba szitáljuk,közepébe mélyedést készítünk,beleütjük a tojásokat. A közepétől indulva villával lassan a tojásokba keverjük a lisztet,majd mikor villàval nem megy,kézzel gyúrjuk. Ha összeállt,szobahőmérsékleten, letakarva,fél órát pihentetjük.
Ez a szuper szerkezet a nyújtást elvégzi helyettünk. Kissé kilapítva a legnagyobb vastagságon 2x-3x áttekerjük. Ha széles lesz a gépnek,ketté hajtjuk és újra megismételjük. Amikor elértük a megfelelő vastagságot (vékonyságot),jöhet a vágás. Ez a szerkezet szélesmetélt és spagetti készítésére alkalmas. Meg persze csusza,lasagne és bármi amit nyújtás után kézzel vágunk. Nagykocka,kiskocka,eperlevél,masni.
De térjünk vissza az én tésztámhoz. Spagettire vágtam és lisztezett konyharuhán egy napig szárítottam.
Íme az eredmény :


Csodaszép sárga, gyorsan megfőtt,nem ragad,nem mászkos és semmi adalék nincs benne.

Bátran ajanlom kezdő háziasszonyoknak is. Nem pepecselős,hálás munka! Igazán megéri nekilátni!